« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KAD ĆEMO DO DNA?

Rebalans proračuna povećava deficit na 4,2 posto BDP-a

VIDEO - Jadranka Kosor i Ivan Šuker hvale rebalans i pokušavaju objasniti kako nerezanje potrošnje i nebavljenje reformama uopće nije predizborni trik

rebalans proračuna
rebalans proračuna (Bernard Čović/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ivan Šuker

,

rebalans proračuna

Hrvatska vlada je s današnje sjednice Saboru poslala prijedlog rebalansa proračuna kojim se proračunski prihodi smanjuju za 4,5 milijardi kuna, na 108,3 milijarde kuna, dok se proračunski rashodi povećavaju za oko 898 milijuna kuna, na 122,3 milijarde kuna. Deficit proračuna povećava se tako s planiranih 8,6 milijardi kuna na 14 milijardi kuna, što znači da se manjak u državnoj blagajni povećava s 2,6 na 4,2 posto BDP-a.

Premijerka Jadranka Kosor je istaknula kako predloženi rebalans nije predizborni niti mu je svrha održavanje na vlasti, već zaštita životnog standarda i snaženje gospodarstva. Pojasnila je da će Saboru uz rebalans predložiti i da se ukupna razina proračunskih rashoda u 2011. i 2012. ne povećava u odnosu na ovogodišnji rebalansirani proračun.

Pohvalila se da se dodatnim uštedama u ministarstvima uštedjelo 1,5 milijardi kuna, ali za neke se rashode morao odvojiti dodatni novac, što je dovelo do povećanja rashoda za 898,2 milijuna kuna.

Rebalansom se, istaknula je, osigurava dodatnih 356 milijuna kuna za mirovine, 386 milijuna kuna za nezaposlene i 50 milijuna kuna za aktivnu politiku zapošljavanja, potom dodatnih 600 milijuna kuna za subvencije poljoprivredi, 300 milijuna kuna za štete zbog elementarnih nepogoda, 100 milijuna kuna za rodiljne naknade i 170 milijuna kuna za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Uz prijedlog rebalansa proračuna Vlada je prihvatila uredbe kojima se trošarine na cigarete povećavaju s 30 na 33 posto maloprodajne cijene, a trošarina na bezolovni benzin povećava se sa 1,65 kuna na 1,90 kuna. Povećanjem tih trošarina do kraja godine državna blagajna bit će bogatija za 130 milijuna kuna, a u idućoj za 740 milijuna kuna.

Ministar financija Ivan Šuker je istaknuo da su povećanja trošarina u skladu s direktivama EU. Na Europsku uniju Šuker se, po tko zna koji put, poziva i kad je riječ o krizi, pa tako kaže da u Hrvatskoj što se tiče deficita državnog proračuna nije nimalo drugačije stanje nego u ostalim zemljama EU.

Iako i premijerka uporno naglašava kako ništa od ovoga nisu predizborni trikovi, a kamoli predizobrna kampanja, jasno je da se HDZ ne želi uhvatiti u koštac s većim rezovima i reformama - lakše je dodatno se zadužiti. (Infopunkt/metro-portal)

24.08.2010. 17:25:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh