« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Razočaranje američkim planom za gospodarstvo

Europski ulagači nisu impresionirani američkim planom za banke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

svjetske burze

,

Wall Street

,

američki plan

,

Obamin plan

Na europskim je burzama, nakon pada na Wall Streetu i azijskim tržištima, današnje trgovanje počelo padom cijena dionica, jer ulagači nisu uvjereni da će novi plan američke vlade za sanaciju banaka riješiti probleme u financijskom sustavu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,45 sati 1 posto, na 797 bodova, nakon što je jučer izgubio 2,9 posto. U isto vrijeme pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su na gubitku oko 0,1 posto, dok je londonski FTSE indeks stagnirao.

Ulagači diljem svijeta razočarani su jučer predstavljenim planom američke vlade za sanaciju banaka, premda vrijednost tih mjera doseže 2.000 milijardi dolara.

"Američke su vlasti izašle s tim doista masivnim paketom, no nitko ga ne razumije i to čini ulagače nervoznima. Oni žele znatno više 'mesa na kostima', žele znati kako bi taj plan trebao djelovati. To treba jasno objasniti i, ako bude potrebno, planove kasnije prilagoditi", kaže David Buik iz tvrtke Cantor indeks.

Zbog toga je jutros bankarski sektor pod najvećim pritiskom. Pritom je među najvećim gubitnicama dionica Credit Suissea, s padom cijene od 6,4 posto, jer je ta, druga po veličini švicarska banka izvijestila o gubitku u proteklom tromjesečju od 5,2 milijarde dolara, što je njezin najveći gubitak u povijesti.

Na Tokijskoj se burzi, zbog blagdana u Japanu, danas nije radilo. (hina/metro-portal)

11.02.2009. 10:25:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh