« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ARGUMENTI

Razlozi izlaska iz arbitraže predstavljeni diplomatskom zboru

Problem arbitraže o granici između Hrvatske i Slovenije nije riješen ostavkom slovenskog arbitra i imenovanjem novog, jer su u postupku ostali 'zagađeni' dokumenti na temelju kojih sud ne može donijeti zakonitu odluku

Sabor je bio jednoglasan
Sabor je bio jednoglasan (Twitter)
Više o

arbitraža

,

Piranski zaljev

,

Savudrijska vala

,

arbitražni sporazum

Hrvatski sabor odlučio je o izlasku Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom nakon što su mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski arbitar i agentica dogovarali o daljnjim koracima u postupku.

I sudac Jernej Sekolec i zastupnica Simona Drenik u međuvremenu su odstupili, a Slovenija je imenovala novog arbitra i predložila nastavak arbitraže.

Šefica hrvatske diplomacije pozvala je u srijedu navečer strane veleposlanike i objasnila im razloge za izlazak iz arbitraže koja se, prema Zagrebu, više ne može smatrati poštenom i neovisnom.

'Temeljni problem nije kompromitacija slovenskog arbitra... Glavna primjedba je da je dokumentacija temeljem koje bi arbitri trebali donijeti odluku zagađena činjenicom da je slovenski arbitar stavio unutra stavove, papire, dokumente nakon što je arbitraža već počela svoju raspravu i razmatranje slučaja', rekla je Pusić.

Potpredsjednica vlade je dodala da je to suprotno dogovorenim pravilima i da se tako ne može donijeti zakonita odluka.

'Budući da je nakon takvih poteza nemoguće ustanoviti koji su dokumenti koji su došli legalno, a koji su došli naknadno... Hrvatska smatra da je nemoguće donijeti odluku temeljem tako kontaminiranog materijala'", istaknula je.

30.07.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh