« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
INTERVJU

Razgovor u povodu - Nenad Opačić

Karakteristika Opačićevih skulptura jest u tome da slijede njegovu pedesetogodišnju problematiku odnosa čovjeka i stroja, tj. kiborga

Nenad Opačić
Nenad Opačić (Miroslav Pelikan)
Više o

kiparstvo

,

intervju

,

Miroslav Pelikan

,

Nenad Opačić

U povodu retrospektive akademskog kipara Nenada Opačića u Muzeju Međimurja, polovicom svibnja, razgovoramo s istaknutim umjetnikom.

Što je osobitost izloženih radova, retrospektive?
To je logični nastavak mog istraživanja u metalnim reljefima iz ciklusa "infernalna fuga" koju sam izložio u palači Herzer u Varaždinu 2012. godine. Ti reljefi su prvenstvano skulpture, a i slike (kromatika) i grafika istovremeno. Nakon jednog slikarskog ciklusa kiborga, osjetio sam potrebu da izađem u prostor. Uz otpadne predmete u metalu, rađale su se skulpture. Njihova karakteristika jest u tome, da slijede moju pedesetogodišnju problematiku odnosa čovjeka i stroja, tj. kiborga.

Iako ste vrlo vezani za skulpturu, niste se s njom kontinuirano bavili.

Ja sam na početku svoje umjetničke karijere radio u metalu. Moj "Motorista" je početak skulpture kiborga iz 70-tih godina. Neadekvatni uvjeti u skučenom Zagrebačkom ateljeu, su bili glavni razlog što nisam nastavio kontinuitet izražavanja u skutplturi.

Što je tako privlačno u metalu?
Metal je magičan, trajan i meni privlačan, jer ga oblikujem bez posrednika. Svijet metalnih skulptura je prirodni nastavak mojeg pogleda na svijet tj, kiborga, kao metafore otuđena i u tehnološko informatičkoj civilizaciji izgubljena čovjeka.

Vaše skulpture nisu baš lijepe.
Što znači lijepo? Imamo ružnu ljepotu. Svaka ekspresije, svaki krik čovjeka ili umjetnika je upozorenje na našu sudbinu.

Vaše skulpture odašilju jasne poruke.
Intelektuano ili umjetnički upozoravamo, na našu poziciju. Umjetnost je teško podnosiva, ako nemamo određene predispozicije. Ili je doživimo, ili je razumijemo.

Izložba iz Čakovca, proširena ide u Varaždin.
Da, u Čakovcu je izložen dio koji pokriva prostor salon i atrij muzeja. U Varaždinu mogu izložiti veći broj skulptura, preko 40, u interijeru i eksterijeru.

Zatim Prelog.
Prelog je simbolično mjesto u kojem sam radio u suradnji sa Kometom (metalskom industrijom) iz koje je nakon više godišnje suradnje realizirana impozantna skulptura "Komet" u industrijskom parku te tvrtke. Zahvaljujući suradnji, koristim materijale i usluge za svoje skulpture.

Što je novo u atelijeru,planovi?
Novo i planovi su uvijek tu. Naravno, da i redovito uz moje kiparske projekte, slikam, crtam i čudim se ovom, našem svijetu. Ars longa, vita brevis.

Piše: Miroslav Pelikan
31.05.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh