« Fun
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Razglas za sve

Stanovnici sela u Njemačkoj informiraju se putem razglasa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

razglas za obavijesti

Selo Duttweiler na poznatoj njemačkoj Vinskoj cesti u Falačkoj koristi se razglasom kako bi se njegovi mještani informirali o svim važnim događajima.

Kad na ulicama Duttweilera triput zaredom odjeknu fanfare, mnogi seljani otvaraju prozore i osluškuju što ima novoga u selu. U pravilu se potom čuje glas gradonačelnika koji se obraća svojim suseljanima.

U selu od 950 stanovnika instalirano je 60 zvučnika uz pomoć kojih se novosti mogu čuti u svakom kutku mjesta. Riječ je o obavijestima o odbjeglim mačkama, najavama seoskih priredbi pa sve do molbi za sudjelovanje u zajedničkim akcijama.

Gradonačelnik Gerhard Syring-Lingenfelder i ne pomišlja na ukidanje neobičnog informacijskog sustava u dobu elektronske pošte i sms-a.

"To je jednostavno praktično", izjavio je Syring Lingenfelder.

U njegovu uredu, koji se nalazi u prostorijama mjesnog dječjeg vrtića, instalirana je centrala informacijskog sustava, mikrofon i odgovarajuća tehnika. Osim toga, na raspolaganju mu je i kasetofon s kojega, kad je potrebno, pušta glazbu.

U posebnim slučajevima, preko razglasa se emitiraju i čestitke za rođendan, popraćene prikladnim pjesmama. Ranije su se čestitke emitirale kad je netko slavio okrugli rođendan, a danas se to čini samo po narudžbi. Razlog promjene "uređivačke politike" u njemačkim je propisima o zaštiti osobnih podataka, opravdava se 49-godišnji načelnik.

Njegov je djed 1959. bio među onima koji su omogućili da se u selu instaliraju zvučnici, ispričao je Syring-Lingenfelder. Bilo je to kad se teško razbolio seoski glasnik i nije bilo nikoga tko bi objavljivao novosti.

Od tada, sa zvučnika instaliranih po selu mještani doznaju novosti. "Već prema tome, kad se nešto događa", objasnio je gradonačelnik.

Sustav je obnovljen 2003., a kad zakaže neki zvučnik obično je gradonačelnik taj koji ga popravlja.

Učinkovitost informacijskog sustava u Duttweileru vrlo je velika. Izgubljene mačke i druge životinje obično se pronađu ubrzo nakon obavijesti, a pozivi u pomoć mobiliziraju izvanredno veliki broj građana.

Broj zvučnika raste usporedo sa širenjem sela, a novi stanari rado ih prihvaćaju ne žaleći se na buku. Istodobno, gradonačelnik iz obzira prema građanima ne emitira obavijesti noću i nedjeljom. Ostalim danima, posjetitelje u svako doba može iznenaditi zvuk fanfara i obavijest koju gradonačelnik obično završava riječima: "Kraj obavijesti". (HINA/METRO)

12.08.2008. 00:51:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh