« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SRBIJA

Raspušteno Bunjevačko nacionalno vijeće

Raspuštanje tijela posljedica je raskola u vodstvu zajednice, a vodstvo hrvatske manjine u Srbiji još nije komentiralo odluku srbijanskog ministarstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Srbija

,

Vojvodina

,

Bunjevačko nacionalno vijeće

,

Bunjevci

Srbijansko ministarstvo ljudskih i manjinskih prava raspustilo je Bunjevačko nacionalno vijeće, manjinsku samoupravu zajednice Bunjevaca koja niječe svoje hrvatsko podrijetlo, objavili su u srijedu vojvođanski mediji.

Odluka o raspuštanju toga tijela donesena zbog raskola u vodstvu zajednice, odnosno podnošenja ostavke većine od ukupno 15 članova Bunjevačkog nacionalnog vijeća.

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji zasad nije komentiralo tu odluku srbijanskog ministarstva.

Predsjednik Bunjevačkog nacionalnog vijeća Nikola Babić izjavio je da je zatečen odlukom državnih tijela, to prije što je odluka objavljena u vrijeme upisa nacionalnih manjina u posebne biračke popise.

Predsjednik Hrvatskog akademskog društva u Subotici Slaven Bačić rekao je da se u hrvatskoj manjini pomno prati razvoj događaja u zajednici Bunjevaca - nehrvata, ali da raspuštanje Bunjevačkog nacionalnog vijeća, formalno, nema mnogo veze s hrvatskom zajednicom u Srbiji.

"Mislim da je riječ o političkoj akciji vodeće Demokratske stranke, koja kroz jačanje umjerene opcije u okviru bunjevačke manjine nastoji sebi tu zajednicu politički privući", navodi Bačić.

On ne vjeruje da ovo može pridonijeti otvaranju novoga dijaloga između vodstva Bunjevaca, nehrvata, i čelništva hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji drži da su Bunjevci dio hrvatskoga naroda, no dio te zajednice niječe svoju hrvatsku pripadnost i često političke predstavnike hrvatske manjine optužuje za pokušaje asimilacije, odnosno kako kažu "nasilno prevođenje Bunjevaca u Hrvate". (hina/metro-portal)

20.01.2010. 20:14:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh