« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VLADIMIR ŠEKS

Rasprava o rješavanju referenduma o ZOR-u počinje za desetak dana

Potpredsjednik Sabora najavio je da će se za desetak dana raspraviti treba li uključiti i Ustavni sud u rješavanje pitanja referenduma o ZOR-u

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

referendum

,

Vladimir Šeks

,

Ustavni sud

,

Zakon o radu

Šeks se, gostujući u Dnevniku 3 HTV-a, složio s mišljenjem profesora ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Brankom Smerdelom kako, nakon što je hrvatska Vlada povukla prijedlog za izmjene i dopune zakona o radu, više nema smisla ni ustavnog razloga za raspisivanje referenduma.

Smatra kako je povlačenje prijedloga izmjena i dopuna zakona o radu bila dobra odluka premijerke Jadranke Kosor i vlade te da je time otvorena mogućnost dijaloga sa socijalnim partnerima, koji su to cijelo vrijeme tražili. Dodao je kako je otvoren prostor da se u Saboru i izvan njega otvori dijalog oko kolektivnih ugovora i njihovih raskidanja.

Šeks je podržao stajalište hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koje je na stajalištu premijerke Kosor i vlade, da se nastoji naći konsenzualni dogovor kojim bi se obvezale sve buduće vlade i koji bi vrijedio više snagom moralnog autoriteta nego snagom zakonske ili ustavne norme.

Na upit je li korektno da se nekoj budućoj vladi, koju čekaju teške odluke i zakoni, nametne hipoteka imperativnog dogovaranja sa sindikatima, odgovorio je kako "to nije nužno, ali je neophodno, jer je gospodarstvo u krizi i svi trebaju snositi teret krize". "To je jedna vrsta socijalnog ugovora koji bi vrijedio i za neka buduća vremena", rekao je.

Na upit je li inzistiranje na referendumu o zakonu o radu, koji je povučen iz procedure, u stvari inzistiranje o referendumu o prijevremenim izborima Šeks je kazao da ima takvih mišljenja te da se inzistiranjem na referendumu zapravo želi testirati odgovornost premijerke Kosor i vlade te jačina vlade i vladajuće koalicije. Potpredsjednik Sabora smatra da je to krajnje suvišno i nepotrebno rasipanje velikog novca te treba doći do socijalnog dijaloga kako bi se riješilo sporno pitanje između sindikata i vlade.

07.09.2010. 00:32:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh