« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Raspad sistema u SAD-u

Novo potonuće na Wall Streetu, indeks S&P 500 na najnižoj razini u 11 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

nezaposlenost

,

Wall Street

,

Detroitska trojka

,

američka kriza

,

pad indeksa

Dionice na Wall Streetu u četvrtak su nastavile tonuti, a indeks Standard & Poor's 500 pao je na najnižu razinu u posljednjih 11 godina, nakon što su gospodarski pokazatelji potvrdili da se recesija produbljuje, a zastupnici u Kongresu su odgodili usvajanje plana za spašavanje autoindustrije.

Indeks Standard & Poor's 500 pao je za 6,7 posto na 752,44 bodova. Indeks Dow Jones izgubio je 444,99 bodova ili 5,6 posto, došavši na 7552,29 bodova.

Tehnološki indeks Nasdaq Composite pao je za 5.1 posto na 1.316,12 bodova. Dvanaest dionica je padalo na svaku koja je u četvrtak rasla na newyorškoj burzi NYSE. Više od 2,2 milijarde dionica promijenilo je vlasnika na parketu NYSE, što je najveći opseg trgovanja od 10. listopada.

Indeks The S&P 500 proširio je pad u 2008. na 49 posto i na putu je da ostvari najveći gubitak u svojoj 80-godišnjoj povijesti, predviđa agencija Bloomberg.

Gubici na Wall Streetu zabilježeni u srijedu i četvrtak najoštriji su dvodnevni pad od listopada 1987. Dionice Chesapeake Energy Corp. i National-Oilwell Varco Inc. pale su za više od 21 posto nakon što je nafta pala na najnižu razinu u tri godine, uslijed pada potražnje usporenog gospodarstva.

Dionica banke JPMorgan Chase izgubila je 18 posto vrijednosti, a Citigroup 26 posto, zbog zabrinutosti da će recesija izazvati još stečajeva.

"Ovdje se ne radi o fundamentima, ne radi se o lošim bilancama, radi se o strahu i povjerenju", rekao je za Bloomberg James Paulsen, glavni strateg za ulaganja Wells Capital Management Inc. iz Minneapolisa, koji upravlja imovinom od 220 milijardi dolara.

Nafta ispod 50 dolara 

Zabrinutost da se recesija pogoršava potaknula je objava podataka o rastu nezaposlenosti na najveću razinu u 18 godina. Ministarstvo rada u četvrtak je objavilo da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za dodjelu naknade za nezaposlene, neočekivano povećan za 27 000 na 542 000, što je najveća razina od 1982.

Broj dugotrajnih zahtjeva za naknadu nezaposlenima povećan je za 109 000 i prešao je četiri milijuna prvi put od 1982.

Na Wall Streetu je nastavljeno prebacivanje kapitala u relativnu sigurnost kratkoročnih državnih obveznica, pa je tako prinos dvogodišnje obveznice Ministarstva financija u četvrtak prvi puta u povijesti pao ispod jedan posto.

Na robnoj burzi u New Yorku - NYMEX sirova nafta nastavila je pad peti dan zaredom, spustivši se ispod praga od 50 dolara na najnižu razinu u tri godine.

Nakon pada cijene za četiri dolara, trgovanje naftom zaključeno je s cijenom od 49,62 dolara za barel.

Trojka traži pomoć, a doletjela luksuznim mlažnjakom 

Wall Street je paraliziran neizvjesnošću oko sudbine "Velike trojke iz Detroita" - perjanica američke autoindustrije General Motorsa, Forda i Chryslera.

Nakon što molbe njihovih predsjednika uprava za državnu pomoć od 25 milijardi dolara, nisu naišle na većinsku podršku zastupnika u Kongresu, demokratski čelnici oba doma odustali su od pokušaja izglasavanja zakona i prebacili raspravu za početak prosinca.

Od čelnika autoindustrije, koji su upozorili da do kraja godine mogu ostati bez gotovine ako ne prime pomoć, zatraženo je da do prosinca pripreme planove za restrukturiranje i izvlačenje iz krize, uključujući i smanjenje troškova.

Direkor GM Rick Wagonner, Forda Allan Mulally i Chryslera Robert Nardelli oštro su kritizirani u Kongresu i američkim medijima zbog milijunskih zarada u 2007. unatoč lošem poslovanju, kao i zbog činjenice da su u Washington došli moliti državnu pomoć, a doletjeli su luksuznim kompanijskim mlažnjacima.

Dionice GM-a, Forda i Chryslera rasle su tijekom poslijepodneva u skladu s rastom nade u odobrenje vladine pomoći, no euforija je splasnula kad je postalo jasno da nema rješenja do idućeg mjeseca.

"Dok nam ne pokažu plan, mi im ne možemo pokazati novac", izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi. (hina/metro-portal)

21.11.2008. 09:33:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh