« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
WOW!

Raj za pranje love je - Njemačka?!

Delikti povezani s pranjem novca u Njemačkoj mnogo su rašireniji nego što se to očekivalo i kreću se u godišnjem obimu od oko 100 milijardi eura,

Lova se najbolje pere u Njemačkoj ...
Lova se najbolje pere u Njemačkoj ... (Shutterstock)
Više o

pranje novca

,

Njemačka

„Cjelokupni volumen pranja novca u financijskom sektoru i izvan njega godišnje se kreće oko 100 milijardi eura što je dvostruko više od svote od koje se dosad polazilo", proizlazi iz studije sveučilišta Halle-Wittenberg izrađene po nalogu njemačkog ministarstva financija.

Samo se na području trgovanja nekretninama i umjetninama godišnji broj delikata procjenjuje na 15 do 28 tisuća slučajeva.

„Posebno su osjetljiva područja u kojema se obrće mnogo gotovine poput gastronomije i hotelijerstva", kaže Kai-D. Bussmann sa sveučilišta Halle-Wittenberg.

Studija je pokazala da je Njemačka, kao atraktivno investicijsko tržište, posebice primamljivo za operacije pranja novca. Velik dio opranog novca potječe iz inozemstva.

Studija predlaže bolju koordinaciju kontrole. Promet novca koji ne spada u financijski sektor je, za razliku od financijskog sektora tj. banaka i kreditnih instituta koje kontroliraju ustanove na saveznoj razini, u rukama saveznih pokrajna.

Stručnjaci smatraju da bi se na toj razini trebalo uvesti više kontrola.

22.04.2016. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh