« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NOVO OBEĆANJE

Radnici splitske Željezare sišli s tornja

Do 11. listopada izradit će se prijedlog rješenja vlasničkih odnosa s poljskim Zlomrexom kako bi se osiguralo upravljanje Željezarom

Radnici splitske Željezare sišli s tornja
Radnici splitske Željezare sišli s tornja (Nikola Vilić/Cropix)
Više o

Zlomrex

,

splitska željezara

,

Mladen Bekavac

,

Željezara Split

Šestorica radnika splitske Željezare, koji su se jutros popeli na tvornički toranj prosvjedujući zbog sporosti rješavanja problema u njihovoj tvornici, u posljepodnevnim satima sišli su sa 50 metara visokog tvorničkog dimnjaka.

U Željezaru je, nakon sastanka u Brodosplitu, došao ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač koji je s predstavnicima sindikata razgovarao o stanju u tvrtki.

Do 11. listopada ove godine izradit će se prijedlog rješenja vlasničkih odnosa s poljskim Zlomrexom kako bi se time stvorile pretpostavke za zakup u cijelosti ili dijela proizvodnih pogona Željezare, izvijestili su sindikati Željezare o dogovoru sa sastanka ministra Popijača, ministra mora Božidara Kalmeta i predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedran Duvnjak s predstavnicima sindikata i radnika Željezare.

Ti će se prijedlozi predstaviti predstavnicima radnika Željezare u utorak, 12. listopada u Ministarstvu gospodarstva, a usuglašeni prijedlog razrješenja situacije u splitskoj Željezari potom će zajednički će biti predstavljen i predsjednici Vlade Jadranki Kosor, navodi se u priopćenju sindikata.

Ministar Popijač je u izjavi novinarima nakon sastanka najavio mogućnost raskida kupoprodajnog ugovora sklopljenog 2007. s poljskim Zlomrexom kako bi se definitivno riješila situacija u Željezari Split. Po njegovim riječima, tražit će se najmanje bolan način raskida međusobnih odnosa sa Zlomrexom.

Na upit je li kupoprodajni ugovor sa Zlomrexom iz 2007. bio štetan za Željezaru, Popijač je rekao da je "u to vrijeme kada je sastavljan taj ugovor sastavljan u dobroj namjeri", da je Zlomrex ušao s investicijom i u program restrukturiranja Željezare. Kazao je da postoje tvrtke iz Rusije, Njemačke i indijska tvrtka Mittal Steel koje su zainteresirane za kupovinu splitske Željezare, ali im problem predstavlja prošlost te tvrtke, to jest njen dug.

Predstavnik sindikata metalaca u splitskoj Željezari Mladen Bekavac nakon sastanka je izjavio kako će radnici "budno pratiti provedbu današnjeg dogovora, a ako se on ne realizira organizirat će prosvjede". "Bit ćemo divlji u tim prosvjedima, ako se ne ispoštuje današnji dogovor", kazao je. (hina/metro-portal)

27.09.2010. 19:16:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh