« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IMA NAPRETKA

Radnici splitske Željezare okončali štrajk glađu

Do prekida prosvjeda je došlo nakon postignutog dogovora s tvrtkom Trast koja je radnicima prepustila 1,500 tona žice za preradu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

Split

,

Ozren Matijašević

,

štrajk glađu

,

Đuro Popijač

,

Željezara

,

trast

Čak 11 dana je trajao štrajk glađu radnika Željezare Split. Srećom, danas je prekinut i iznemogli i izgladnjeli radnici vratiti će se kućama. Do odluke da se štrajk prekine došlo se nakon dogovora s tvrtkom Trast da se proizvodnja u tvornici nastavlja.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, izjavio je nakon inicijalnih pregovora da je kratkoročno rješenje zasad prihvatljivo. Radi se konkretno o početku prerade žice koju im je prepustila spomenuta tvrtka. Ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji je sa predstavnicima Željezare razgovarao na sastanku u Zagrebu, rekao je da će država preuzeti tvornicu ukoliko se ne pronađe novi kupac.

Željezari se, dakle,  omogućila prerada 1.500 tona čelične žice uskladištene u splitskoj Sjevernoj luci. Riječ je o čeličnoj žici za koju radnici Željezare tvrde da je sirovina namijenjena njihovu poduzeću pa su prošle godine spriječili pokušaje njenog odvoženja iz Sjeverne luke. No, prijevozničko-logistička tvrtka Trast tvrdi da ona polaže pravo na čeličnu žicu zbog dugova Željezare Split tom prijevozniku. Trast je ranije priopćio kako ima pravo raspolagati robom uskladištenom u splitskoj Sjevernoj luci na temelju nagodbe koju je sa Željezarom sklopio 15. lipnja 2009. godine radi "namirenja tražbina", a na temelju pravomoćne sudske presude. Ipak, danas je Trast popustio.

Inače, dio radnika, zbog zaustavljanja proizvodnje, prošle je godine više puta štrajkao glađu tražeći raskid kupoprodajnog ugovora sa Zlomrexom i pokretanje proizvodnje. Svaki su put prekidali štrajk glađu kad im je iz Hrvatskog fonda za privatizaciju i vlade obećavano da će se teškoće u željezari prevladati. Stoga valja napomenuti da će prekid štrajka trajati sve dok se ispunjavaju dogovoreni uvjeti i rješava problem Željezare.

Uskoro opširnije...

08.03.2010. 16:17:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh