« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SASTANAK U VLADI

Radnici Salonita odgodili prosvjed s toljagama

S rezultatima pregovora radnici će biti upoznati u srijedu kada će se dogovoriti daljnje akcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić/Cropix)
Više o

Salonit

,

Đuro Popijač

,

salonit štrajk glađu

Skupina radnika Salonita jutros se okupila ispred ulaza u tvornički krug u Vranjicu s namjerom da prosvjeduju zbog stanja u tvrtki, ali su odložili najavljeni "prosvjed s toljagama" nakon što je za sutra u Vladi zakazan sastanak na kojem će se raspravljati o obeštećenju radnika zbog oboljenja od azbestoze i gubitka radnog mjesta.

"Toljage smo odložili jer me jutros nazvao ministar gospodarstva Đuro Popijač te je dogovoreno da sutra sindikalni predstavnici Salonita dođu na sastanak u Vladu kako bi razmotrili jamstva koje je ranije dala predsjednica Vlade Jadranka Kosor o obeštećenju radnika Salonita zbog izgubljenog zdravlja i gubitka radnih mjesta", kazao je Marić. Radi se o 169 radnika Salonita koje bi trebalo obeštetiti.

Marić je rekao da će na sutrašnjem sastanku u Zagrebu pregovarati s Vladinim povjerenstvom za Salonit, a s rezultatima pregovora radnici će biti upoznati u srijedu kada će se dogovoriti daljnje sindikalne akcije.

"Sve sindikalne akcije usredotočit ćemo prema tvrtki Adriaticblizna kojoj su stečajni upravitelj Salonita Mirko Kozina i stečajni sudac Jozo Ćaleta na nezakonit način dodijelili posao za uklanjanje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga i dekontaminaciju, iako ta tvrtka nema dozvolu za rad sa opasnim tvarima kao što je azbest", istaknuo je Marić. Pritom je pozvao Državni inspektorat zaštite na radu da uđe u tvornicu Salonit i "istjera tvrtku Adriatcblizna".

Ako Vlada i institucije prešućuju dodjelu posla tvrtki Adriaticblizna onda, po Marićevim riječima, vjerojatno "ispod stola dijele crni novac". Onima koji sudjeluju u tome, kaže Marić mjesto je u "biznis akademiji" u Remetincu.

Marić je također rekao da su sindikalni predstavnici izvjestili Ministarstvo pravosuđa o kriminalu u Salonitu.

Za vrijeme današnjeg skupa ispred tvorničkog ulaza u Vranjicu jedan od radnika Salonita nekoliko minuta glasno je uzvikivao: "Ja sam polumrtav od azbestoze", "Hoću svoje novce", "Dajte mi moj novac", te pritom pogrdnim riječima i psovkama govorio o predstavnicima vlasti.(hina/metro-portal)

10.05.2010. 12:08:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh