« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
500

Radnici Dalmacijavina ponovno štrajkaju

Hrvatski fond za privatizaciju još nije uplatio preostalih milijun i pol kuna za zaostale plaće, pa radnici štrajkaju drugi put u mjesec dana

Dalmacijavino štrajk
Dalmacijavino štrajk (Duje Klarić/Cropix)
Više o

HFP

,

Rave your brain

,

svinjska kuga

Oko 500 radnika Dalmacijavina ponovno štrajka jer im većinski vlasnik Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za zaostale plaće nije uplatio još milijun i pol kuna od dogovorena tri milijuna, od kojih je početkom svibnja uplaćeno milijun i pol kuna, rečeno je danas na konferenciji za novinare u sjedištu Dalmacijavina.

To je drugi štrajk radnika Dalmacijavina u posljednjih mjesec dana. U prvoj polovici svibnja štrajkali su desetak dana, ali su taj štrajk prekinuli kad im je uplaćeno milijun i pol kuna, to jest prva polovica od dogovorena tri milijuna.

Ta tri milijuna kuna dio su od ukupno 20 milijuna kuna, koliko je prije dogovoreno, a potrebno je za preseljenje proizvodnih pogona Dalmacijavina iz splitske trajektne luke u sjevernu luku te plaće radnicima i repromaterijal za proizvodnju.

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu Luka Bucat izjavio je danas kako je prošlih dana išao u Zagreb od HFP-a tražiti uplatu preostalih milijun i pol kuna, ali to se do danas nije dogodilo. Po njegovim riječima, taj još neuplaćeni milijun i pol kuna osigurao bi "socijalni mir" u Dalmacijavinu i spasila bi se proizvodnja u toj tvrtki u idućih mjesec dana.

Radnici zbog neisplaćenih zaostalih plaća ne žele raditi na prskanju zaštitnim sredstvima više od 200 hektara vinove loze u Drnišu. "Poslije najnovijih kiša toj vinovoj lozi prijeti opasnost od bolesti", upozorio je Bucat.

Na konferenciji za novinare također je upozoreno da bi mogle slijediti sindikalne akcije i izvan tvorničkog kruga ako se u toj tvrtki žurno ne prevladaju teškoće. Nekretnine Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci proglašene su pomorskim dobrom te je HFP, koji je vlasnik 76 posto dionica tvrtke, prije zatražio da se proizvodni pogoni iz nje presele na drugo mjesto. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 20:05:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh