« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PROSVJED

Radnici Brodosplita poručili: Brodovi, a ne broševi

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić smatra da ministri lažu premijerki o stanju u brodogradilištima

Brodosplit
Brodosplit (Paun Paunovic / CROPIX)
Više o

Brodosplit

,

brodogradilišta

Radnici Brodosplita danas su prosvjedovali na glavnom ulazu u poduzeće tražeći da se žurno riješe teškoće splitskog brodogradilišta i omogući ugovaranje novih poslova ili će u protivnom poduzeti radikalnije mjere. Prosvjednici su zviždeći pištaljkama nosili transparente s natpisima "Obranili smo državu, sad branimo škver", "Neka i moji unuci rade u škveru", "Brodovi a ne broševi" i "Sagradimo arku slijedi potop".

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić pozvao je predsjednicu Vlade Jadranku Kosor neka dođe u splitsko brodogradlište i kaže da će se omogućiti ugovaranje brodova.

Istaknuo je kako je današnji prosvjed na ulazu u Brodosplit zadnji u tom poduzeću, a ukoliko se žurno ne pronađe rješenje, početkom prosinca bit će organiziran veliki prosvjed na splitskoj Rivi. Po Franićevim riječima za idući četvrtak u Zagrebu je planiran sastanak sa ministrom gospodarstva Đurom Popijačem rekavši kako će to biti "zadnji pregovori u Zagrebu".

Dan D za brodogradnju 29. i 30. studeni

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić je istaknuo kako će sindikati Brodosplita odmah napustiti sastanak u idući četvrtak u Zagrebu ako se se ne pronađe pozitivno rješenje za splitsko brodogradilište. Po Šegvićevim riječima za hrvatsku brodogradnju dan D je 29. i 30. studeni, kada će hrvatsko izaslanstvo u Bruxellesu pregovarati s predstavnicima Europske unije o brodogradilištima.

"Ako u Bruxellesu ne dogovore ono što odgovara splitskom brodogradilištu i radnicima svih pet brodogradilišta, bolje da se ne vraćaju", rekao Šegvić.

"Poručujemo premijerki Kosor da skine zabranu gradnje brodova, jer oni koji su branili graditi brodove, koji su nam zabranili rad, protiv su ovog grada i protiv su ove države Hrvatske", kazao je Šegvić dodavši kako premijerku Kosor ministri lažu. "Smjeni sve one koji te lažu", poručio je Šegvić premijerki.

Profesori šute

Pozvao je 11 zastupnika u Hrvatskom saboru iz Dalmacije da podnesu ostavke jer se u diskusijama o proračunu za 2011. godinu nisu zauzimali za interese splitskog brodogradilišta. Zamjerio je i profesorima splitskog Sveučilišta na šutnji u vezi brodogradilišta. Pozvao je i udrugu dragovoljaca Domovinskog rata da bude aktivnija u vezi brodogradlišta.

Također je pozvao sve Splićane te sindikate da ne dozvole da ih se dijeli glede brodogradilišta te da se početkom prosinca svi odazovu na prosvjedni skup na Rivi.

Izvijestio je kako su za današnji prosvjed dobili potporu iz brodogradilišta u Puli, Rijeci i Kraljevici te da će na prosvjedni skup na Rivi doći radnici i tih brodogradilišta.

Najavio je za sutra porinuće novosagrađenog broda u splitskom brodogradilištu, ali je i upozorio da taj brod "neće izići iz škvera" ako se ne riješe problemi poduzeća.(hina/metro-portal)

23.11.2010. 14:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh