« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KONTROLA

Radnice tijekom menstruacije moraju nositi posebne narukvice?!

Poduzeće iz Norveške svojim radnicima propisuje nošenje narukvice za vrijeme menstruacije

Narukvica
Narukvica (Shutterstock)
Više o

menstruacija

,

poslodavci

,

zaštita privatnosti

Zaposlenice jednog norveškog poduzeća za vrijeme menstruacije moraju nositi posebnu narukvicu, javljaju danski portali epn.dk i avisen.dk koji se pozivaju na istraživanje provedeno od strane sindikalnog saveza Parat. Poslodavac, naime, putem narukvica prepoznaje postoji li razlog za učestali odlazak na toalet tijekom radnog vremena.

Istraživanje, koje se bavilo kontrolom na radnom mjestu, je ujedno otkrilo da velik broj norveških poduzeća elektronički bilježi svaki odlazak svojih zaposlenika "na ono mjesto". Jedna radnica je čak navela da je bila pozvana na informativni razgovor s nadređenim koji je od nje tražio opravdanje za učestalo posjećivanje toaleta.

Nadalje, 66% ispitanika navelo je da poslodavci kontroliraju njihovo vrijeme dolaska i odlaska, 31% je svjesno da postoji kontrola putem kamera, a samo 16% tvrdi da ih poslodavac ne kontrolira.

"Narukvice za vrijeme menstruacije protivne su zakonu i uvredljive za osobe koje ih moraju nositi", citira portal avisen.dk norveškog stručnjaka za zaštitu privatnih podataka Bjorna Erika Thona koji je najavio da će se njegova organizacija 2011. intenzivno pozabaviti s tom problematikom. 

03.12.2010. 22:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh