« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
HRVATSKA BIJEDA

Radnice Kamenskog štrajkaju glađu

20 radnica kažu da će štrajkati sve dok ne dobiju zaostale plaće i naknade za prijevoz, a podršku im daje još 200-ak radnica

Radnice Kamenskog štrajkaju glađu
Radnice Kamenskog štrajkaju glađu (Shutterstock/ilustracija)
Više o

roman Divlji

,

speedway

,

2011 FIM Nice Croatian Speedway Grand Prix

,

velika nagrada

Dvadeset radnica zagrebačke tekstilne industrije Kamensko nastavlja jučer započet štrajk glađu te ističu da će ga nastaviti sve dok ne dobiju zaostalih sada već pet plaća i naknade za prijevoz.

Radnice Kamenskog žele skrenuti pozornost javnosti, državnih službi i vlasnika Kamenskog na svoj, kako kažu, očajni položaj uzrokovan neisplatom plaća i drugih naknada od svibnja ove godine. Iako se za takav štrajk odlučilo njih 20, u dobi od oko 35 do 55 godina, podršku im daje još 200-ak radnica od ukupno oko 500 zaposlenih te Sindikat tekstila.

Nakon što odrade svoju smjenu, štrajk glađu nastavljaju danas gdje su ga jučer i počele, u parku na zagrebačkom Trgu Francuske Republike u blizini tvornice, gdje ostaju i preko noći.

Uz to i rade, jer im je jučer, kako je objasnio regionalni koordinator Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske Željko Šegina, direktor poručio da će ako to bude trajalo tri dana dobiti izvanredan otkaz. No, danas je direktor Kamenskog Ante Crlenjak pred tvornicom to demantirao dodavši da protiv tih radnica neće poduzimati nikakve sankcije niti im dati izvanredan otkaz.

Crlenjak tvrdi da je i on volonterski na funkciji direktora te tvrtke zadnja četiri mjeseca te da čini sve kako bi se Kamensko restrukturiralo, preselilo na novu lokaciju, a radnici i vjerovnici, uključujući i Poreznu upravu, dobili sve što im duguju čime bi se izbjegao i stečaj.

Demantira i sve optužbe da želi pripremiti nekretnine na dobroj gradskoj lokaciji za prodaju, jer za to treba većina glasova od ukupno 1.016 dioničara Kamenskog, od kojih desetak drže oko 53 posto dionica, među kojima je s udjelom od 10 posto, kako je sam danas kazao, i njegova kći.

Crlenjak je slično govorio i prije mjesec i pol dana na konferenciji za novinare, nakon što je sindikat u ime radnika podnio zahtjev za stečaj, ali od tada do sada se ništa nije promijenilo na bolje, nego čak suprotno, stečaj još nije proglašen, a radnice su se odlučile na najgori oblik štrajka, istaknuo je Šegina.

Novost je jedino što su radnici i sindikat saznali da su za stečaj Kamenskog već prije njihovog dva zahtjeva zbog dugovanja i neizvršenih poslova podnijeli Modea iz Garešnice i jedan sjeverno-irski kupac. Zahtjev Modee je odbijen, ali je još aktualan onaj iz Irske, i to zbog 100 tisuća eura duga, kaže Šegina, dodajući da tek onda na red dolazi njihov, Sindikata i radnika podnesen ovog ljeta. Smatra da je stečaj neizbježan, tvrdeći kako je šteta što nije već proglašen, pa bi radnice dobivale bar nekakvu naknadu, s Burze ili iz stečajne mase. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 15:37:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh