« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
NEMA PANIKE

Radioaktivnost u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnosT priopćio je da zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilkama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu

Fotografija vijesti
Više o

atmosfera

,

radijacija

,

prosječne vrijednosti

Zavod je u današnjem priopćenju ponovno reagirao na informacije o "radioaktivnom oblaku" koji se širi putem elektroničke pošte, SMS porukama i sl., istaknuvši kako ih ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti.

Po podacima Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu razvidno je da su varijacije doza unutar očekivanih vrijednosti i ne ukazuju na povećanje koje bi se moglo dovesti u vezu s ispuštanjima u Japanu. Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u Hrvatskoj ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137, ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja, stoji u priopćenju.

Navodi se i da su prema izvještajima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u pojedinim djelovima Europe utvrđeni tragovi radioaktivnosti u zraku koja se povezuje s nuklearnom nesrećom u Japanu. Budući da se radi o vrlo niskim koncentracijama radioaktivnog joda i cezija nije moguće utvrditi povećanje brzina. U slučaju eventualnih promjena DZRNS će pravodobno izvijestiti javnost.

01.04.2011. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh