« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
FURIO RADIN:

Kalmeta krši zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina

Radin kaže da ministar Kalmeta ignorira zahtjeve da se na svim dionicama istarskog ipsilona postavi dvojezična prometna signalizacija

Furio Radin
Furio Radin (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

Božidar Kalmeta

,

istarski ipsilon

,

Furio Radin

,

AnonTarget

,

Marina Nemet

,

road relevant

,

KERS

Saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije Furio Radin te zamjenica istarskog župana Viviana Benussi danas su na konferenciji za novinare u Puli izrazili negodovanje što se na svim dionicama istarskog ipsilona ne postavlja dvojezična prometna signalizacija.

Radin je ustvrdio da ministar prometa Božidar Kalmeta sustavno krši Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jer, kako je rekao, već duže ignorira njihove zahtjeve da se na svim dionicama istarskog ipsilona postavi dvojezična prometna signalizacija.

Ističući da je koncesionar "Bina Istra" dosad poštovao zakon i na dionicama postavio dvojezične natpise, Radin je ustvrdio kako se po naputku tog ministarstva znakovi sada uklanjaju te postavljaju samo jednojezični.

"Budući da Kalmeta ne želi odgovoriti na brojne dopise kojima smo ga upozoravali na kršenje zakona, o svemu sam izvijestio i premijerku Jadranku Kosor zatraživši od nje da intervenira i tako olakša traženi sastanak s resornim ministrom", rekao je Radin i dodao da se ipak nisu sastali. "Takvo ponašanje može imati negativne posljedice jer Hrvatska ne može biti dio Europe s takvim kršenjem manjinskih i ljudskih prava", poručio je Radin.

Najavivši da će sutra na aktualnom satu u Saboru ministru Kalmeti zastupničko pitanje o tome zašto ne poštuje zakon postaviti i kao predsjednik Talijanske unije, Radin je rekao kako to "može imati i neke dugoročne posljedice".

Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi napomenula je kako su poštovanje zakona i dijalog preduvjeti za demokraciju premda je, kako je rekla, u tom slučaju teško govoriti o poštovanju zakona.

"Najveći je problem u ministarstvu koje pruža otpor. Premda smo uputili brojne dopise i zahtjeve, nismo dobili nikakav odgovor", ustvrdila je Benussi. (hina/metro-portal)

18.05.2010. 16:30:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh