« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
WISHFUL THINKING

Radimir Čačić i bajke o novoj vlasti

Čačić se očito već vidi u udobnoj fotelji potpredsjednika vlade, još ga samo treba netko izabrati ...

Radimir Čačić
Više o

Vlada

,

izbori

,

HNS

,

SDP

,

Radimir Čačić

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je danas da će u budućoj vladi, u kojoj će sudjelovati četiri stranke, biti i dvije od strateške nacionalne važnosti - SDP i HNS te da će predsjednik najveće stranke biti premijer, a predsjednik strateškog partnera potpredsjednik vlade.

Nakon obilježavanja desete godišnjice ženske inicijative HNS-a Čačić je odgovarao na novinarska pitanja o sudjelovanju u budućoj vladi, ali nije želio reći hoće li istodobno biti i ministar te koliko će biti ministara u vladi.

Ocijenio je kako nije dobro da još nije poznat datum izbora koji će, dodao je, biti između 16. listopada i 27. studenoga ove godine što je za njega "jako prekasno".

Govoreći o gospodarskim mjerama s kojima će se ići u kampanju rekao je da one imaju samo jedan cilj - novih 200.000 radnih mjesta izgubljenih u mandatu sadašnje vlade što će se morati postići u četiri godine. Za to pak, ocijenio je, nije dovoljan (samo) rast gospodarstva, nego je nužno da u njemu sudjeluju i domaće tvrtke.

Ustvrdio je da je "potrebno čišćenje svega nezdravog i odmah snažna podrška svim tvrtkama, izravno preuzimanje iz portfelja imovine i oslobađanje od poreznih opterećenja te pravo na povrat imovine u roku od tri do pet godina uz dva posto očuvanja vrijednosti novca".

"Sve što je moguće sačuvati i može disati dobit će 'leđa' države i tako postati sposobno za početak funkcioniranja", rekao je Čačić.

Smatra da je potrebno i veliko snižavanje kamatnih stopa, ali ne upućivanjem molba bankama, nego upravljanjem financijskim resursom, jer je, dodao je, tri četvrtine financijskih tokova u zemlji u rukama države, a oni mogu završiti u rukama našega bankarskog sustava u vlasništvu stranih partnera ili u nečijim drugim pod nekim drugim uvjetima. Istaknuo je da to nije pitanje molba i zakona, nego sposobnosti da se odgovorno upravlja novcem hrvatskih građana što, ocijenio je, sadašnja vlada ne čini. Jer, smatra, "mi nemamo upravljanje dugom i to je jedan od ključnih poteza".

Napomenuo je da je 40 posto pada BDP-a vezano uz pad investicijskog sektora, posebice visokogradnje jer, rekao je, "oko 20 tisuća neprodanih stanova umrtvljuju građevinarstvo i ubijaju bankarski sektor". Smatra da bi pola neprodanih stanova trebalo uključiti u sustav stanova za najam kroz javno privatno partnerstvo i Hrvatska bi time dobila ono što nema, a postoji u cijeloj Europi - legalno tržište stanova za najam.

Pod reformom javnoga sektora Čačić podrazumijeva iste plaće, ali istodobno puno više rada uz prirodni odljev od 15 posto kroz četiri godine. Pri tomu, rekao je, ne radi se o bitno predimenzioniranom sustavu, nego o sustavu koji ne daje rezultate dodavši da radimo premalo i da nas premalo radi."

Kad je riječ o korupciji ocijenio je da je dotaknut samo vrh te da je ona i dalje vrlo prisutna.

26.03.2011. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh