« Film
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Intervju

Quentin Tarantino o nemilosrdnim gadovima

Nemilosrdni gadovi, naziv je najnovijeg redateljeva uratka u kojem je odlučio izmijeniti povijest...

(Getty Images)
Više o

Brad Pitt

,

Quentin Tarantino

,

Nemilosrdni gadovi

Glavni protagonisti filma pomno su odabrani vojnici, ujedno američki židovi, koji slijede samo jedan cilj:  pronalaženje i ubijanje nacista, uključujući Hitlera. Vrhunac krvavog obračuna između "gadova" i skupine koja ih pokušava spriječiti odvija se u kinu mlade francuskinje židovke željne osvete. Međutim, nije riječ o tipičnom ratnom filmu, već o uzbudljivoj i napetoj priči kakvu samo Tarantino može prenijeti na veliko platno.

U ovom filmu se više nego inače bavite politikom. Pomalo je iznenađujuće da se heroji filma zapravo ponašaju kao teroristi.
Istina je da se može povući paralela s teroristima. "Gadovi" primjerice na finalni obračun dolaze kao bombaši samoubojice i spremni su sve oko sebe raznijeti u zrak. Međutim, to je jednostavno tijek radnje i način pričanja priče.

Glavni protagonisti filma, židovski vojnici prikazani su kao vrlo brutalne osobe koje unakazuju i muče tijela svojih protivnika.
Oni zapravo pružaju otpor u stilu Apache indijanaca, koji su razvili poseban, psihološki način ratovanja. Imate slučaj da jedan genocid slijedi drugi, a to je upravo ono što se dogodilo u Americi s Indijancima. U filmu se isprepliću razne priče i ne postoji jasna granica između dobra i zla, ali ako se i može izvući neka poanta iz filma, onda je to zaključak da su svi zapravo svi. Čak i  Nijemci nisu prikazani crno-bijelo. Ovo nije još jedan film u stilu "kako smo otišli tamo i dobili rat".

Vaš film nema nikakvih sličnosti s originalnom talijanskom verzijom "Nemilosrdnih gadova" iz 1978.
Jedina sličnost između dva filma je naslov, iako moram priznati da original ima nekoliko doista zanimljivih scena. Dok sam pisao scenarij sam čak razmišljao ubaciti neke dijelove originala, ali se to na kraju jednostavno nije dogodilo. Moja priča je krenula u nekom drugom smjeru.

Kako to da ste onda ipak zadržali naslov?
Zato što je fantastičan. I zato što se po mom mišljenju odlično uklapa u film o skupini vojnika na posebnom zadatku.

Koji su Vaši sljedeći projekti? Nismo za sada ništa vidjeli od takozvanog švedskog seks filma koji je najavljivan neko vrijeme?
Ha, ha, to je sramota. To je uistinu mogao biti zabavan film. Vjerojatno nikada neću snimiti "Kauboji u Švedskoj", djelomično zbog načina na koji se filmovi danas rade. Kad bi barem mogao samo snimiti taj film u stilu legendarnoga redatelja porno filmova Joa Sarna, objaviti ga i nikada ne pričati o njemu... to bi bilo fantastično. Ali znam da bi morao dati bezbroj intervjua o svom novom seks-filmu pa sam izgubio volju da ga napravim.

Posljednje pitanje, u Cannesu ste se sastali s danskim redateljem Larsom Von Trierom. O čemu se razgovarali?
Bilo mi je jako drago družiti se s njim jer sam veliki obožavatelj njegovog rada. Imali smo kratak, preliminarni razgovor o mogućnostima zajedničke suradnje. Nismo pronašli odgovor na to pitanje, ali je bilo jako zanimljivo poigrati se s tom idejom.

"Nemilosrdni gadovi" u hrvatska kina stižu 3. rujna, a u glavnom ulogama se pored Brada Pitta pojavljuju Melanie Laurent, Diane Kruger, Mike Myers i Till Schweiger.

Piše: Peter Lindholm, MWN
21.08.2009. 11:15:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh