« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
WWF

Putujte na održiv način, izbjegavajte plastiku

Čak i na najljepšim plažama ne može se izbjeći sveprisutnu plastični otpad koji guši mora i oceane, a tijekom putovanja automobilom teško da ćete uživati u pogledu zbog hrpe smeća duž autocesta

Nemojte da bude ovako...
Nemojte da bude ovako... (Arhiva)
Više o

plastika

,

putovanja

,

WWF

Čak i ni na najljepšim plažama ne može se izbjeći sveprisutni plastični otpad koji guši mora i oceane, a tijekom putovanja automobilom teško da ćete uživati u pogledu zbog hrpe smeća duž autocesta. Stoga je Svjetski fond za prirodu (WWF) objavio mali vodič za putovanja i smjernice kako putovati na održiv način.

Koristite termosice i čuture za vodu ili termo šalice, ne kupujte vodu u bocama

WWF putnicima savjetuje da koriste termosice i čuture za vodu ili termo šalice koje imaju kod kuće kako ne bi na putu do odredišta kupovali vodu u plastičnim bocama.

Sa sobom nosite višekratne zdjelice za hranu i pribor za jelo i to u platnenoj torbi

Na put se također mogu ponijeti višekratne zdjelice za hranu i pribor za jelo i to u platnenoj torbi umjesto u plastičnim vrećicama. Radi se uglavnom o priboru koji se koristi prilikom kampiranja.

Tražite smještaj koji ima oznaku održivog razvoja

Ako želite potpuno izbjeći plastiku, tada izbor više ne mogu biti ni kozmetika ni kreme za sunčanje koje sadrže mikroplastiku, savjetuje WWF.

Kod odabira smještaja, ističe WWF u svom vodiču, tražite onaj koji ima oznaku održivog razvoja, a jednom kada dođete na odredište, raspitajte se o kvaliteti vode iz slavine.

U nekim mjestima se voda iz slavine ne smatra pitkom, no to često nije istina, napominje WWF i dodaje da je dobro boce za vodu puniti i na javnim slavinama.

Izbjegavajte one koji hranu poslužuju na jednokratnim plastičnim tanjurima

Također se savjetuje izbjegavanje kioska za hranu i restorana brze hrane koji hranu služe na jednokratnim plastičnim tanjurima, uz plastični pribor za jelo.

Kada god je to moguće, izbjegavajte zapakirane prehrambene proizvode, savjetuje WWF.

Što se otpada tiče, ne ostavljajte ga negdje gdje bi naposljetku mogao završiti u moru.

04.07.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh