« Film
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
NAJAVE

“Putinovi svjedoci” Vitalija Manskog u kinima od 18. rujna

Dosad neviđen pogled u svijet mladog Putina i ogromnu političku PR mašineriju koja ga je dovela na vlast

Putinovi svjedoci
Putinovi svjedoci (Arhiva)
Više o

film

,

Vitalij Manski

,

Putinovi svjedoci

Dokumentarac Putinovi svjedoci u režiji Vitalija Manskog, jednog od najistaknutijih svjetskih dokumentarista, 18. rujna stiže u kina diljem Hrvatske u distribuciji Restart Labela. Film je prikazan na više od 60 svjetskih festivala, uključujući IDFA-u, DOK Leipzig i Karlove Vari, gdje je nagrađen kao najbolji dugometražni dokumentarni film, a nalazi se i na popisu 12 dokumentarnih naslova u krugu prednominacija za „europskog Oscara".

Vitalij Manski autor je slavnog dokumentarca Ispod Sunca u kojem, pod krinkom snimanja prorežimskog propagandnog filma, pruža jedinstven pogled iznutra u sjevernokorejsku „tvornicu stvarnosti", a i Putinovi svjedoci nastali su svojevrsnimtrojanskim" manevrom: redatelj se nakon gotovo 20 godina vratio vlastitoj arhivskoj građi koju je u svrhe predizborne kampanje snimio na prijelazu milenija u intimnom krugu Vladimira Putina i njegovih najbližih suradnika.

Na staru godinu 1999. tadašnji predsjednik Rusije Boris Jeljcin, neposredno prije tradicionalne čestitke naciji, obznanio je svoju ostavku i vlast odlučio prepustiti dotadašnjem premijeru Vladimiru Putinu koji je trebao obnašati dužnost predsjednika samo tri mjeseca, do izvanrednih izbora. U vrijeme dok je televizija još uvijek bila jedini „prozor u svijet" većini građana, Putin je kao vršitelj dužnosti predsjednika dobio nemjerljivu prednost pred ostalim kandidatima, a pod geslom „djela umjesto riječi" odbio je sudjelovati u predizbornim sučeljavanjima i odlučio osobno posjetiti svaki veći grad u Rusiji.

Umjesto uobičajene predizborne kampanje, Putinov tim angažirao je redatelja Vitalija Manskog, tadašnjeg šefa dokumentarnog programa na ruskoj nacionalnoj televiziji koji ga je pratio u stopu i snimao za svoj televizijski dokumentarac. Taj film ustvari je poslužio kao PR alat kojim je Putin trebao uvjeriti ljude da mu je od svega najvažniji nacionalni interes. Manski ga je pratio u posjetu ranjenim vojnicima i dok na Međunarodni dan žena obilazi radnice, kao i za vrijeme posjete Tonyja Blaira koja je trebala sugerirati podršku Zapada, a vrhunac je pomno isplaniran dirljiv susret s Putinovom osnovnoškolskom razrednicom koju posjećuje u njezinom trošnom stanu. Kratki isječak prikazuje Putina i posve osobno, dok pliva u pobjedničkom raspoloženju. Paralelno s kampanjom, Manski je uspio ući i u intimni obiteljski krug bivšeg predsjednika Jeljcina, prateći ga i dok napeto iščekuje rezultate izbora tvrdeći da je Putin, ustvari, njegov proizvod.

Film uključuje nikad viđene video materijale sa zatvorenih sastanaka, koje Putin baš i ne želi da vidite, njegove osobne razgovore s Manskim, kao i inteligentne redateljeve komentare te svjedočanstava brojnih ruskih političkih teškaša, poput već spomenutog Jeljcina ili Mihaila Gorbačova. Putinovi svjedoci dragocjen su prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinovog dolaska na vlast, njegovog naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine, ali i iskaz osobnog žaljenja redatelja što je i sam sudjelovao u kreiranju te slike.

Kako bi se preboljelo tešku i uznapredovalu bolest potrebno je dijagnosticirati i proučiti povijest te bolesti. To je bila logika iza filma o događajima koji su uslijedili nakon neočekivane ostavke Borisa Jeljcina i početka Operacije nasljednik. Svjedočio sam i sudjelovao u operaciji koja je postavila Vladimira Putina na moskovsko prijestolje. Moje svjedočanstvo je važno - ne samo za rusko društvo - kako bi se ono izliječilo, već i za druge zemlje - kako ne bi izgubile slobodu, izjavio je Vitalij Manski.

Putinovi svjedoci 18. rujna otvaraju novu sezonu zagrebačkog Dokukina KIC, 22. rujna stižu na repertoar riječkog Art-kina Croatia, a tijekom rujna i listopada moći će se pogledati i u drugim gradovima Hrvatske.

10.09.2019. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh