« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
INTERVJU

"Pulse of Europe" - prijatelji Europe izlaze na ulice

Stvarno ih još ima: građana koji se bore i prosvjeduju za Europu. Daniel Röder je predvodnik pokreta „Puls Europe“ i u razgovoru za DW objašnjava kako njegov pokret ne okuplja nerealistične EU romantičare

Prosvjeduje se ZA Europu
Prosvjeduje se ZA Europu (Screenshot)
Više o

prosvjedi

,

Pulse of Europe

Deutsche Welle: Gospodine Röder, Vi ste u studenom prošle godine zajedno s još dva prijatelja inicirali pokret „Pulse of Europe" („Puls Europe"). Prošlog vikenda su diljem Njemačke tisuće izišle na ulice prosvjedujući za Europu. Što Vas je ponukalo na pokretanje ove inicijative?

Daniel Röder: Dva događaja prošle godine su bila odlučujuća: referendum o Brexitu i izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a. Izlazak Velike Britanije iz Europske unije mi je dotada bio nezamisliv i još uvijek mi je i sama pomisao na to da ova zemlja neće više biti članica još pomalo nevjerojatna. Izbor Donalda Trumpa je također pokazao da je nemoguće moguće: čovjek bez izbornog programa, koji je tijekom predizborne kampanje isključivo polarizirao i gledao s visoka dolazi na čelo države koja je dotada slovila kao uzor kada je demokracija u pitanju. Sve to je teško podnošljivo i istodobno nam je dalo do znanja da se svijet očito promijenio. Zajednica vrijednosti, koja je uvijek slovila kao nešto što se samo po sebi razumije i na koju smo se mogli desetljećima osloniti, stoji na staklenim nogama. Potrebno nam je civilno društvo koje će se založiti za ove vrijednosti. Prva misao nije bila osnivanje pokreta nego aktiviranje poznanika i prijatelja. Mi želimo proeuropske demokrate izvesti na ulicu i pokazati što nam je važno.

Dosada su u Njemačkoj na ulicu izlazili prije svega protivnici Europe na ulice, poput Pegide. Mislite li da je teško mobilizirati prijatelje Europe?

Na početku sam imao takav dojam. No sada imamo mnogo više sljedbenika nego što je Pegida ikad imala. Prošlog vikenda je na ulice izišlo 25.000 građana u cijeloj Europi. Pritom treba reći da postojimo tek dva mjeseca. I ne bi se moglo reći da je proeuropljane teže mobilizirati. Činjenica je da bilježimo veliki priliv simpatizera. Postoji ova velika većina koja šuti i važno je da se napokon i ona čuje. Duboko smo u to uvjereni da ima više demokrata, uvjerenih pobornika pravne države i proeuropejaca od onih koji se svemu tomu protive.

Frankfurt Pulse Pro-Europa-Demo Daniel Röder (DW/V. Kern)

Daniel Röder

Na Europu se sve više gleda isključivo kritički: euro, izbjeglička politika, ili birokracija su pojmovi koje mnogi građani povezuju s EU-om. Pada li podrška ovoj zajednici vrijednosti?

I ja mislim da se u posljednjih 20 godina etablirala jedna slika Europe koja ide u smjeru skepticizma i kritike. No to možda leži i u činjenici da oni koji sada prosvjeduju na pro-europskim okupljanjima nisu bili vidljivi. Mnogo toga što se kritizira jednostavno ne stoji. Naravno da Europa ima mnogo problema i mi se želimo suočiti s tim problemima. Građani koji se okupljaju na prosvjedima „Pulsa Europe" nisu nikakvi romantičari koji bježe od stvarnosti. No mi smo uvjereni da Europska unija donosi mnogo više dobrog nego lošeg. I zato ju treba spasiti od raspada jer ju samo tako možemo reformirati.

Na izborima u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj nacionalisti i populisti se nameću svojim temama. Koliki je utjecaj Vašeg pokreta na ove izbore?

Neka vrsta utjecaja je sigurno tu. Šaljemo pozitivne signale. Posljednjih tjedana smo se aktivirali i u Nizozemskoj i to je primijećeno. Prosvjedovali smo u Amsterdamu i preko Facebooka aktivirali 800.000 Nizozemaca. Siguran sam da je to imalo nekakvog utjecaja. Sve to skupa stvara neki oblik reakcije i svijesti. Na našim prosvjedima se strahovi, brige i muke pretvaraju u nadu, uvjerenje, solidarnost i povjerenje. Ovaj proces ima velike potencijale. Mislim da su nacionalisti u manjini i da izlaze u prvi plan jedino kada demokrati prespavaju situaciju. I upravo se protiv toga želimo boriti i ako nam to uspije mislim da smo postigli veliki uspjeh.

Je li Vaš pokret znak za politički angažman ili prije simbol zasićenja politikom?

Radi se o političkom angažmanu u jednom civilnom društvu. Nama dolaze ljudi koji još nikad u životu nisu sudjelovali na prosvjedu. Oni našu platformu koriste za ulazak u ovu vrstu angažmana. Ne moraju biti članovi neke stranke niti ispunjavati bilo kakve formulare. Oni se jednostavno pojave na prosvjedu. Na taj način ih se ponovno uvodi u politički život i daje im se glas i izvan glasačkog mjesta. To je jasan znak za povratak politici.

Mi na neki način vršimo i pritisak na političare kojima kažemo: Mi smo masa od 25.000 uskoro možda čak i 40.000 građana koji pozorno prate kakva je vaša politika naspram Europske unije. Prema EU-u se trenutno odnosi vrlo maćehinski, njome se uglavnom bave oni koji ju žele ukinuti. Mi smo protuteža ovom trendu.

Pravnik i sudac Daniel Röder je zajedno s još nekoliko istomišljenika pokrenuo inicijativu „Puls Europe" i trenutno predaje na Sveučilištu Justusa Liebiga u Gießenu.

Piše: Sabrina Pabst/DW
20.03.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh