« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
GRADONAČELNIK MILETIĆ:

Pula je potpuno siguran grad!

Prvi čovjek istarskoga grada smatra da je istraživanje predstavljeno na konferenciji "Sigurnost gradova 2010." puno netočnih podataka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Pula

,

Vinkovci

,

Boris Miletić

,

Slavonski Brod

,

sigurnost gradova 2010.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ocijenio je na današnjoj izvanrednoj konferenciji da je istraživanje časopisa za zaštitu i sigurnost osoba i imovine "Zaštita", po kojemu je Pula proglašena najnesigurnijim gradom u Hrvatskoj, neprihvatljivo i pogrešno.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na regionalnoj konferenciji održanoj u Zagrebu prije desetak dana pod nazivom "Sigurnost gradova 2010." Analizom broja kaznenih djela u 28 najvećih hrvatskih gradova u posljednjih pet godina te samo 2009. godine. utvrđeno je da su najnesigurniji gradovi Pula, Slavonski Brod i Vinkovci. U Puli je, po tom istraživanju, 2009. na 1000 stanovnika počinjeno najviše imovinskih kaznenih djela (razbojstva, razbojničke krađe, teške krađe, provalne krađe i krađe), u Brodu najviše nasilnih kaznenih djela, a u Vinkovcima je bilo najviše žrtava u prometu.

Gradonačelnik Miletić ocijenio je danas da su grube statističke pogreške i unos netočnih podataka pri analizi te pogreške u metodologiji izrade tzv. znanstveno-istraživačkog rada, kako je rekao, "kumovale neistinitom prozivanju Pule". Pridavanjem epiteta nesigurnoga grada prije same turističke sezone učinjena je neprocjenjiva šteta, dodao je Miletić.

"Pula je i te kako siguran grad, a podatke koje sam zatražio i dobio od pulske policije o stanju i kretanju kriminala u Puli u posljednjih 10 godina drastično odstupaju od podataka samog izrađivača", rekao je Miletić. Dodao je kako se prva pogreška odnosi na razbojstva počinjena 2009. jer je unesen podatak da ih je bilo 460, a po podatcima pulske policije, taj je broj znatno manji - samo 18, tj 25,5 puta manje. Po riječima gradonačelnika, druga pogreška odnosi se na broj poginulih u prometnim nesrećama u Puli. Umjesto policijskog podatka da je u posljednjih deset godina poginulo 75 osoba, unesen je podatak da ih je poginulo 95.

Istraživač nije proveo ozbiljno i detaljno istraživanje jer je pogriješio u samoj metodologiji, a u obzir je uzimao kaznena djela na području bivše pulske općine koju su činila dva grada i šest općina, rekao je Miletić, dodajući da se analiza može proglasiti apsolutno netočnom premda vjeruje kako je riječ o nenamjernoj pogrešci.

Miletić zahtijeva javnu ispriku građanima Pule te svim djelatnicima policije koji se brinu o njihovoj sigurnosti. "S obzirom na to da je riječ o nekompetentnom i nestvarnom izvješću, zahtijevam ispriku naručitelja istraživanja putem svih medija u kojima je plasirana neistinita", poručio je Miletić i pozvao naručitelja istraživanja da ispravi nepravdu učinjenu Puli financijskom donacijom Turističkoj zajednici. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 18:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh