« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RATKO KNEŽEVIĆ:

Pukanića je ubila duhanska mafija

Takva je mafija - prvo prijeti, potom podmiti, a onda i ubije, izjavio je Knežević u svjedočenju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

slučaj Pukanić

,

Stanko Subotić Cane

,

Milo Đukanović

,

Ratko Knežević

,

duhanska mafija

Crnogorski poduzetnik Ratko Knežević danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovio ranije izrečene tvrdnje da iza ubojstva Ive Pukanića stoji tzv. duhanska mafija, odnosno Stanko Subotić Cane i crnogorski premijer Milo Đukanović.

Svjedočeći na suđenju optuženima za Pukanićevo ubojstvo Knežević je kazao da je duhanska mafija Pukaniću počela prijetiti već nakon prvih tekstova o organiziranom švercu cigareta pod okriljem crnogorske države, objavljenima u tadašnjem dnevniku Republika.

Niz napisa nastavljen je u tjedniku Nacional, a s njima su dolazile i nove prijetnje, ali i prvi planovi atentata koji su još 2002. osujetile tajne službe nekoliko zemalja, kazao je Knežević.

Pukanić mu je, prisjetio se, govorio kako su mu nudili novac da prestane pisati, najprije dva, a potom i pet milijuna eura. "Takva je mafija - prvo prijeti, potom podmiti, a onda i ubije", ustvrdio je Knežević.

Osim ljudi bliskih Subotiću, prijetnje je, u dva navrata, telefonom navodno izgovorio i sam Subotić, najprije uljudno, a potom i izravno.

"Ništa nije bilo rekla kazala, u tekstovima su stajali točni nazivi firmi, registracije aviona, imena pilota te iznosi novca zarađeni švercom cigareta. Otkrio je hobotnicu koja je rasla svuda oko nas i to je učinio na sjajan istraživački način", Ratko Knežević o Pukanićevim tekstovima

"Kada sam rekao da ne mogu utjecati na Pukanića prestao je biti uljudan i rekao - ubio sam mnoge ubit ću i vas", kazao je svjedok.

Dodao je da s odmakom od nekoliko godina može zaključiti kako su Pukanićevi tekstovi o duhanskoj mafiji bili "filigranski precizni".

Knežević je rekao i da su na temelju Pukanićevih otkrića europski istražitelji kao šefa duhanske mafije prepoznali njegovog kuma, crnogorskog premijera Đukanovića koji je od šverca cigareta punio paralelni državni proračun pod njegovim izravnim utjecajem. Jedna od uloga tog "budžeta" bila je i kupovina glasova na izborima za koje se plaćalo od 50 do 100 eura, rekao je.

Dodao je da je te optužbe Pukanić iznio i pred istražiteljima u talijanskom Bariju, koji su vodili tajnu istragu protiv duhanske mafije. Istraga je urodila optužnicom u kojoj je Đukanović, kada se na sudu u Bariju pojavio kao svjedok, "prvi puta mogao vidjeti Pukanićevo svjedočenje i poticaj koji je u rasvjetljavanju cijelog slučaja dalo pisanje Nacionala", tvrdi Knežević. Samo deset dana kasnije u Zagrebu se dogodio prvi neuspjeli atentat na Pukanića.

"Osim žrtava ubijenih na ulicama Beograda, Zagreba i Podgorice žrtve duhanske mafije su i građani Crne Gore", ustvrdio je Knežević, dodajući da je istim švercerskim kanalima posao u posljednje vrijeme s duhana prebačen na kokain.

Knežević je tvrdnju da iza likvidacije Pukanića stoji duhanska mafija u nekoliko navrata iznio u medijima, a lani u listopadu ju je ponovio i u istrazi na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu se sudi šestorici optuženih za atentat na suvlasnika i novinara Nacionala.

Tužiteljstvo je u optužnicu uvrstilo tvrdnju da je prvo ubojstvo nekog hrvatskog novinara od Domovinskog rata organizirano kako bi ga se onemogućilo da piše o djelovanju i povezanosti više kriminalnih grupa na balkanskom prostoru.

Obrane optuženika, međutim, tvrde da Knežević o samom ubojstvu nema neposrednih saznanja te da je cilj njegova istupanja u javnosti bila tek samopromocija. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 10:54:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh