« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PISMO VLADI

Pučki pravobranitelj nezadovoljan načinom promjene Ustava

Ostat će opravdan dojam da se radi o pogađanju političkih elita ako zainteresirani subjekti i javnost budu isključeni iz prethodne rasprave

Jurica Malčić
Jurica Malčić (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Vlada

,

Jurica Malčić

,

Pučki pravobranitelj

,

promjena ustava RH

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić poslao je danas Hrvatskome saboru i Vladi RH pismo u kojemu izražava nezadovoljstvo postupkom promjene Ustava jer nisu prihvaćene inicijative i prijedlozi Ustavnog suda, pučkog pravobranitelja i udruga civilnog društva, koji traže puniju ustavnu zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Pučki pravobranitelj smatra da prije konačnog usklađivanja stajališta o sadržaju ustavnih promjena treba raspraviti i ocijeniti te inicijative i prijedloge.

Podsjeća da je na početku postupka promjene Ustava u ožujku 2008. predstavio inicijativu s nacrtom promjena članka Ustava koji propisuje ovlasti pučkog pravobranitelja.

"Cilj i sadržaj predložene promjene je jačanje nezavisnosti i ovlasti pučkog pravobranitelja kako bi se stvorile pretpostavke za učinkovitiji rad na promicanju i zaštiti ljudskih prava i uklonile zapreke koje su takav rad otežavale", kaže Malčić te dodaje da je inicijativu pisano ponovio u veljači prošle godine.

Podsjeća da je i Ustavni sud također podnio odgovarajuću inicijativu radi uklanjanja zapreka za učinkovitiji rad te institucije.

"Stječe se dojam da se zbog traženja mogućeg konsenzusa i potrebne dvotrećinske većine rasprava nastoji ograničiti na Sabor i parlamentarne stranke, što nije dobro kad se radi o Ustavu, čija načela i odredbe trebaju široku podršku građana i civilnoga društva", Jurica Malčić

Malčić upozorava da posljednji prijedlozi vlade i oporbe proširuju promjene i na pitanja koja nisu vezana samo uz obveze iz pristupanja Europskoj uniji, ali ne uključuju inicijative i prijedloge Ustavnog suda, pučkog pravobranitelja i udruga civilnog društva.

Pučki pravobranitelj smatra da zbog načina na koji se vodi postupak ustavnih promjena dosad još nije bilo prave javne rasprave kakva je potrebna kod promjene Ustava te upozorava da su se održane stručne rasprave ograničile samo na prijedloge vlade i oporbe, a ostali prijedlozi nisu ni javno ni stručno ocijenjeni.

On smatra da će ostati "opravdan dojam da se radi o pogađanju političkih elita ako zainteresirani subjekti i javnost budu isključeni iz prethodne rasprave".

Malčić je pismo poslao svim klubovima zastupnika, mjerodavnim saborskim odborima, premijerki Jadranki Kosor i potpredsjedniku vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodanu Uzelcu. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 16:37:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh