« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Visoke pozicije

Prvo je u HEP-u radio a sada ga nadzire

Tomo Galić je u nezavisnu Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju došao ravno iz HEP-a, što Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti zabranjuje

(Robert Mihaljević/Cropix)
Više o

HEP

,

Damir Polančec

,

Janaf

,

Tomo Galić

,

HERA

,

Ivan Mravak

,

Radomir Milišić

Tomo Galić je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), koja među ostalim utvrđuje metodologiju za izračun cijene električne energije i predlaže je Vladi.

Osoba koja direktno utječe na HEP trebala bi biti potpuno nepristrana, što je u ovom slučaju vrlo upitno.

Tomo Galić inače slovi kao osobni prijatelj potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca. Dok je Polančec, prije dolaska na ministarsku funkciju, bio predsjednik koprivničkog HDZ-a, Galić je bio njegov prvi suradnik i dopredsjednik te stranke.

Predsjedniku Uprave HEP-a Ivanu Mravku navodno je također iznimno stalo da na čelu te agencije ima svog čovjeka od povjerenja.

Galić je na čelo HERA-e došao odlukom Sabora iz svibnja 2005, no nejasno je kako je Sabor izglasao takvo imenovanje koje je u potpunoj suprotnosti sa zakonom donesenim samo pola godine ranije.

Galić je od HEP-a 2005. dobio na korištenje i četverosobni stan neposredno prije odlaska u HERA-u, iako je vlasnik kuće u Koprivnici.

Opravdanje za dodjelu stana u Zagrebu bio je njegov kratkotrajni odlazak iz Koprivnice, gdje je radio u tamošnjoj Elektro Koprivnici, u sjedište HEP-a u Zagreb. 

Stan nije vratio već mu je omogućen otkup po iznimno povoljnoj cijeni, znatno nižoj od tržišnih.

Glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić ni nakon deset dana od upita da iznese po kojoj je cijeni Galić otkupio stan to nije učinio.

U Uredu za odnose s javnošću HERA-e kažu da je Galić izuzetno stručna osoba koja vrlo kompetentno vodi HERA-u.

Galić je u određenom sukobu interesa i u slučaju Jadranskog naftovoda (Janaf), tvrtke koja je također energetski subjekt koji kontrolira HERA. Za potrebe te agencije otkupio je šesterokatnicu u Ulici grada Vukovara u Zagrebu.

Zgradu je HERA kupila za golemih 50 milijuna kuna, iako su imali i jeftinijih opcija.

31.08.2009. 10:28:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh