« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
PRIZNANJE ZA KINEZE

Prvo direktorsko mjesto za Kinu u MMF-u

Nova direktorica MMF-a Christine Lagarde postavila je bivšeg zamjenika guvernera središnje kineske banka na položaj zamjenika direktora u Fondu

Fotografija vijesti
Više o

MMF

,

Christine Lagarde

,

Min Zhu

Veliko priznanje za sve veći utjecaj i važnije mjesto koje ima u svjetskoj politici i ekonomiji dobila je jučer Kina, nakon što joj je osigurano prvo direktorsko mjesto u Međunarodnom monetarnom fondu, prenosi Hina.

Nova izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde imenovala je 58-godišnjeg kineskoga ekonomista Mina Zhua, bivšeg viceguvernera kineske središnje banke i posebnoga savjetnika MMF-a, na novi položaj zamjenika izvršnog direktora Fonda.

Ona je još najavila da će savjetnik u Bijeloj kući David Lipton (57) naslijediti Johna Lipskyja na mjestu prvoga zamjenika direktora. Lipsky odlazi na kraju mandata 31. kolovoza, ali ostat će posebni savjetnik Christine Lagarde do kraja studenoga.

Liptonovo imenovanje nastavak je tradicije da drugi položaj MMF-a ide Amerikancu, a direktor je oduvijek Europljanin.

Kina i druge ekonomije koje sve intenzivnije traže da se ta praksa prekine uz obrazloženje da bi odabir vodećih ljudi MMF-a morao biti utemeljen na kvalifikacijama, a ne na nacionalnosti.

I SAD i Kina poduprli su kandidaturu nove čelnice Lagarde i ona se odonda zalaže za to da nova gospodarstva dobiju veći utjecaj u MMF-u.

Zhu će novu dužnost preuzeti 26. srpnja i bit će jedan od troje zamjenika direktorice, uz Japanca Naoyukija Shinoharu i Nemat Shafik, državljanku Egipta, Velike Britanije i SAD-a.

13.07.2011. 09:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh