« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
WOW!

Prvi puta u povijesti zabilježen sudar neutronskih zvijezda

Znanstvenici su oduševljeni fenomenom kojemu su imali prilike svjedočiti jer je eksplozija izazvala brojne fenomene u svemiru.

Umjetnički prikaz sudara dviju neutronskih zvijezda
Umjetnički prikaz sudara dviju neutronskih zvijezda (Screenshot)
Više o

sudar

,

neutronske zvijezde

U jednoj od obližnjih galaksija po prvi puta u povijesti zabilježen je sudar dviju neutronskih zvijezda koji je završio smrću obje od njih, a svjedočenje tomu otvorilo je novu eru u astronomskim proučavanjima.

Znanstvenici su oduševljeni fenomenom kojemu su imali prilike svjedočiti jer je eksplozija izazvala gravitacijske valove, svjetlo u abliku gama zračenja, a kolizija dviju zvijezda rezultirala je stvaranjem elemenata poput zlata, platine i olova koji su se rasprsnuli u svemiru.

Gravitacijski valovi po prvi su puta direktno detektirani prije dvije godine, dokazujući time Einstaineovu teoriju relativnosti, a nedavno su tri znanstvenika dobila Nobelovu nagradu za fiziku za istraživanja na tom području.

Za vrijeme sudara dvije neutronske zvijezde došlo je do stvaranja gravitacijskih valova kao posljedice kolizije dvije crne rupe. S obzirom na to da crne rupe ne emitiraju svjetlo, valovi su se mogli raspoznati jedino po zvuku. 

Signal koji su emitirali trajao je oko 100 sekundi, a znanstvenicima pruža novu mogućnost istraživanja gravitacijskih valova, koji su, uz elektromagnetske valove, jedini u svemiru koje emitira jedan izvor - onaj koji se smatra izvorom svemira.

Piše: Andrea Holi
17.10.2017. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh