« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
COOL

Otkrivena gigantska pećina na Mjesecu

Podaci dobiveni s japanskog satelita potvrdili su postojanje 51 kilometra duge i 100 metara široke pećine koju je, najvjerojatnije napravila vulkanska aktivnost prije otprilike 3,5 milijarde godina

Što ćemo još pronaći...
Što ćemo još pronaći... (Arhiva)
Više o

Mjesec

,

baza na Mjesecu

,

pećina

Mjesec i dalje skriva tajne koje se svakodnevno otkrivaju, čak i bez teorija zavjere iza njih (iako za ovo otkriće očekujemo ekspresno objašnjenje od takve ekipe - naime, znanstvenici iz japanske svemirske agencije otkrili su veliku pećinu koja bi mogla biti mjesto za austronautsku bazu i sklonište od radijacije i velikih temperaturnih promjena, rekli su dužnosnici, prenosi AFP.

Podaci dobiveni s japanskog satelita potvrdili su postojanje 51 kilometra duge i 100 metara široke pećine koju je, najvjerojatnije napravila vulkanska aktivnost prije otprilike 3,5 milijarde godina. Veliko otkriće je objavljeno u znanstvenom časopisu "Geophysical Research Letters".

"Znali smo da je moguće postojanje ovakvih mjesta, ali nije bilo potvrđeno, do sada. Nismo još vidjeli njezinu unutrašnjost, ali se nadamo da će nam to dati više detalja", rekao je Junichi Haruyama, istraživač u japanskoj svemirskoj agenciji.

Japan je objavio planove da pošalje astronaute na Mjesec oko 2030. godine. Ideja je da se napravi, zajedno s američkom agencijom NASA, svemirska stanica u mjesečevoj orbiti, a onda pošalju i astronauti na Mjesec.

Američki potpredsjednik Mike Pence je ovog mjeseca rekao da će SAD ponovo poslati astronaute na Mjesec, a Kina i Indija imaju svoje programe

20.10.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh