« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
WOW!

Prvi puta operirana mrena - gorili

Trogodišnjoj Leslie povećavala se sljepoća na lijevom oku nastala vjerojatno kao posljedica ozljede

Sjajan uspjeh
Sjajan uspjeh (Arhiva)
Više o

gorila

,

mrena

Tim liječnika i veterinara u zoološkom vrtu u San Diegu uspješno je operirao očnu mrenu zapadnoj nizinskoj gorili, objavio je u utorak BBC.

Zahvat je izveo očni kirurg koji je operirao tisuće ljudi, ali nikada nijednu vrstu primata. Trogodišnjoj Leslie povećavala se sljepoća na lijevom oku nastala vjerojatno kao posljedica ozljede.

Leslie se oporavlja od operacije i vratila se svojoj skupini, kažu u ZOO-u.

Za prvu operaciju očne mrene gorili, koja je izvedena 10. prosinca, zatražena je pomoć tima oftamologa i anesteziologa s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu.

"Kao veterinari smo stručnjaci za sve vrste, ali nismo nužno specijalisti u svim područjima medicine", rekla je veterinarka Meredith Clancy.

Očne mrene, koje nastaju kao zamućenje leća u oku i narušavaju vid pacijenta, prirodno se pojavljuju starenjem.

Liječnici su koristili mišićni blokator kako bi spriječili i najmanje pomicanje Leslienog oka dok je oftamolog Chris Heichel koristio mikroskop kako bi zamućenu leću zamijenio umjetnom.

Heichel je rekao da je operirao bebe stare tek jedan dan i ljude s navršenih 105 godina, ali je prvi put operirao gorilu. Zbog anatomskih sličnosti očiju ljudi i gorila, procedura nije bila preteška, priopćeno je iz ZOO-a.

Osoblje je Leslienoj majci, 31-godišnjoj gorili Kokamo dalo sedative kako ne bi bila tužna za vrijeme operacije, navodi BBC.

08.01.2020. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh