« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Prvi potez Vlade bit će uvođenje poreznog broja

Ministar financija najavljuje da će se tako lakše pratiti promjene imovinskog stanja građana

IAKO neki ministri, poput novog ministra turizma Damira Bajsa, još uvijek ne znaju ni gdje će im
biti ured, obećali su kako im to neće biti prepreka da poslu prionu brzo i ozbiljno
IAKO neki ministri, poput novog ministra turizma Damira Bajsa, još uvijek ne znaju ni gdje će im biti ured, obećali su kako im to neće biti prepreka da poslu prionu brzo i ozbiljno (DAMJAN TADIĆ/CROPIX)

NOVIM hrvatskim ministrima danas je prvi radni dan. Tako će potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič već prvog radnog dana na sastanak pozvati ministricu pravosuđa Anu Lovrin kako bi doznala što točno stoji u izvještaju Europske komisije o pravosuđu. - Odmah ću zatražiti izvještaj EK o mjerilima koje moramo ispuniti da bi se otvorili pregovori o tom poglavlju. Na sastanak ću pozvati i ministricu - najavila je.

Ivan Čehok: Bila je to vražja dilema
Ulazak u ovu koalicijsku vladu bila je ‘vražja dilema'. Umjetnom bipolarizacijom došli smo do toga da postoje dvije stranke između kojih se vodila bitka za vlast. Da smo koalirali s SDP-om, prigovarali bi nam oni koji su glasali za HDZ, kao što nam sada prigovaraju oni koji su glasali za SDP i nazivaju nas izdajicama - rekao je potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2'. Čehok je također izjavio da je iznenađen izborom Branka Vukelića za ministra obrane.

ZERP i potraga za uredima

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović najavio je da će njegov prvi posjet na ministarskoj dužnosti biti onaj bolnici u Šibeniku, u kojoj se ovih dana urušio strop. Rekao je i da je nužno što prije donijeti zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima jer u Hrvatskoj na godinu više od 10.000 ljudi umire od posljedica pušenja. Istaknuo je da će posebno mjesto u sklopu reforme zdravstvenog sustava imati bolnice na području od posebne državne skrbi. Izrazio je uvjerenje da će ova godina biti zadnja u kojoj će se iz državnog proračuna izdvajati novac za smanjenje deficita u zdravstvu.

Damir Bajs, novi ministar turizma, kaže kako će prvi sastanak imati s ministrom Božidarom Kalmetom koji je bio nadležan za turizam. - To što još ne znam ni gdje će mi biti ured, neće mi biti prepreka za obavljanje posla. Već u utorak ću se u Hrvatskoj turističkoj zajednici sastati s Nikom Bulićem - najavljuje Bajs. Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ustvrdio je da svi njegovi ciljevi pišu u koalicijskom sporazumu, no da bi ih mogao ostvarivati, najprije u proračunu mora osigurati novac.

Stariji od 16 godina

Prvi potez novog-starog ministra financija Ivana Šukera bit će uvođenje poreznog broja za sve građane. To će biti glavni identifikacijski broj građana pred državnim i javnim ustanovama, bankama i drugim financijskim institucijama. Porezni broj je stalna identifikacijska oznaka poreznih obveznika i ostalih fizičkih i pravnih osoba, domaćih i stranih, koje su stjecatelji imovine.

Po službenoj dužnosti porezni broj dobit će više od tri milijuna poreznih obveznika starijih od 16 godina. Porezne vlasti i državne institucije dobit će time priliku da prate transakcije i trag novca kojim je stjecana neka imovina. Svrha mu je praćenje promjena imovnog stanja građana i pravnih osoba.


Piše: JL/HINA
14.01.2008. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh