« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PLES

Prvi Flamenko festival na Sceni Amadeo

Iz Španjolske dolaze Pedro Fernandez i La Sali (Saška Šašić) s predstavom "Cafe Cantante", koja je nadahnuta istoimenom Lorcinom pjesmom

Scena Amadeo predstavlja flamenko
Scena Amadeo predstavlja flamenko (Arhiva)
Više o

Scena Amadeo

,

Flamenko festival

Prvi Flamenko festival u regiji održat će se od 19. do 21. srpnja na gornjogradskoj ljetnoj Sceni Amadeo pod imenom slavne poeme "Zeleno, volim te zeleno" Federica Garcije Lorce, kojemu je posvećeno prvo izdanje festivala u povodu 75. obljetnice njegove smrti.

Španjolski pjesnik Lorca bio je i sam zagovaratelj flamenka, a 1922. u Granadi je organizirao Prvi cante jondo flamenko festival sa španjolskim skladateljem Manuelom de Fallom.

Predstave nadahnute njegovim stvaralaštvom, flamenko pjevanje, sviranje i flamenko ples, na trodnevnom festivalu izvest će sudionici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te iz Španjolske. Posljednji dan festivala održat će se besplatne radionice flamenko pjevanja i ritma te predavanja o povijesti i razvoju flamenka, a vodit će ih gosti iz Španjolske.

Festival otvara hrvatska predstava "Zbirka osjećaja" plesne grupe Rosalia i grupe Duende, koja poziva publiku da zavire u sebe i ponovno pronađu strast za životom, dubinu i dimenzije unutrašnjeg svijeta kojeg često ne stignemo primijetiti u užurbanom modernom životu, stoji u najavi festivala. Iste večeri glazbena skupina Flamor izvest će program "Pjevajući Lorcu".

Idući dan na rasporedu je srpska predstava "Historia de un amor" flamenko grupe Nuestra Luz, priča o ljubavi prema flamenku i ljubavi među ljudima, kroz koju se kao light motiv provlači Lorcin stih "Dušo budi boja ljubavi" te slovenska "U zelenoj sjeni mjeseca" plesne grupe CoraViento.

Iz Španjolske dolaze Pedro Fernandez i La Sali (Saška Šašić) s predstavom "Cafe Cantante", koja je nadahnuta istoimenom Lorcinom pjesmom. Njome će se pokušati oživjeti stari, a ujedno moderni izraz flamenka koji gledatelje vodi u doba kada se on izvodio u kafićima pod tim nazivom.

16.07.2012. 16:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh