« Ostali sportovi
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
DAVIS CUP

Prvi dan Davis cupa završio neriješeno

Na gostovanju kod jakih Argentinaca Čilić odigrao najbolji meč u Davis Cupu, Karlović bez šanse

Čilić odigrao meč života
Čilić odigrao meč života (Arhiva)
Više o

Marin Čilić

,

Ivo Karlović

,

Davis Cup

,

Argentina

,

David Nalbandian

,

Juan Martin del Potro

Nakon prvog dana četvrtfinalnog susreta Davis Cupa između Argentine i Hrvatske nitko nije u prednosti. Rezultat je 1-1, nakon što su bodove svojim sastavima donijeli Marin Čilić i Juan Martin del Potro, pa će tako odluka o ukupnom pobjedniku u Buenos Airesu pasti tek posljednjeg dana, u nedjelju.

Do prvog boda stigli su hrvatski tenisači, zahvaljujući pobjedi Marina Čilića nad Davidom Nalbandianom 5:7, 6:4, 4:6, 7:6 (2), 6:3. Domaćin je izjednačio nakon što je Del Potro sa 6:2, 7:6 (7), 6:1 bio bolji od Ive Karlovića.

Čilić je do prve pobjede (u ukupno pet susreta) protiv Nalbandiana došao nakon pet sati i devet minuta i sada ima omjer 12-6 u mečevima koji su se protegnuli na pet setova. Bio je to dvoboj u kojem su obojica napravili dosta neprisiljenih pogrešaka (Čilić 128, Nalbandian 113), no za takvu je statistiku, osim velikog broja odigranih poena, djelomično kriv i vjetar koji je povremeno stvarao dosta problema.

"Ova pobjeda ide na prvo mjesto među svima koje sam dosad ostvario u Davis Cupu. Iz nekoliko razloga, igranje u gostima, pred ovakvom publikom, protiv tenisača koji gotovo nikad nije izgubio kod kuće, i uz to da od početka sezone nisam bio puno na turnirima. Sve to mi je davalo snage da se tjeram na više", rekao je Marin Čilić.

Nalbandian je bio taj koji je krenuo bolje, povevši 7:5, 2:1 uz servis, no Čilić se oporavio i serijom od četiri gema preokrenuo rezultat. U trećoj dionici hrvatski tenisač nije imao pravu šansu, no zato je četvrti set bio prepun prilika. Čilić je imao šest break lopti za 2:0, još tri za 3:1, a Nalbandian je najbliže pobjedi došao kod 5:5, kad je propustio dvije break lopte. U trinaestoj igri Čilić je dominirao, osvojivši šest poena zaredom, pa je odluka o pobjedniku pala u petoj dionici. Prvi hrvatski reket je rano došao do prednosti, osvojivši gem na suparnikov servis za vodstvo 2:1, a Nalbandian je posljednju šansu za uspostavljanje ravnoteže propustio kad nije iskoristio tri break lopte za izjednačenje na 3:3.

"Uzrok što je bilo toliko neprisiljenih pogrešaka je nervoza na početku s jedne i s druge strane", kaže Čilić. "Veliki teret bio je i na njegovim i na mojim leđima. Znam da taj prvi set nisam igrao dobro, ali sam vjerovao u sebe jer sam znao da imam dovoljno vremena. To me dosta smirilo. On također igra dosta agresivno, s obje strane, i morate potezati malo više, pa nekad bude i koja neprisiljena pogreška više".

Ivo Karlović nije uspio osvojiti ni set protiv Del Potra, ali daleko od toga da nije bio blizu. Meč je započeo usporeno, ali je nakon 0:4 u prvom setu bitno podigao razinu igre i sljedećih sat vremena igrao je sasvim ravnopravan meč protiv desetog igrača svijeta. U tie breaku je propustio najveću šansu: imao je 6-3 i 7-6, no nije iskoristio nijednu od četiri set lopte, jer je svaki put Del Potro u kritičnim trenucima odigrao izvrstan pasing. U trećoj dionici neizvjesnosti više nije bilo.

"Dojam nakon prvog dana je dosta pozitivan", rekao je izbornik Željko Krajan. "Da nam je netko rekao da će biti 1-1 sigurno bismo to prihvatili. Sada su nam šanse za pobjedu nešto veće. Marin je odigrao herojski meč i izdržao pet sati, zasluživši pobjedu. Možda je u nekim momentima meča bio malo neodlučan, jer se još traži na zemlji, ali kad se počeo bolje kretati igrao je vrhunski i stvarno sam ponosan na njega. Ivo je dosta sporo krenuo u meč, ali je došao do šanse u drugom setu. Možda je to bila loša sreća što ih nije iskoristio, ali Del Potro je odigrao četiri savršena pasinga forhendom. Nakon toga je pao, ali mislim da bi svakome u toj situaciji bilo teško dići se i opet igrati dobar tenis".

U subotu (početak u 17:30 sati po srednjoeuropskom vremenu) slijedi dvoboj parova, a za Hrvatsku su prijavljeni Marin Čilić i Lovro Zovko. Hoće li njih dvojica i zaigrati?

"Još nismo razgovarali o tome, treba vidjeti kako će se Marin osjećati u subotu ujutro nakon ovako iscrpljujućeg meča. Tek nakon zagrijavanja odlučit ćemo koji ćemo par staviti", rekao je Krajan.

07.04.2012. 12:30:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh