« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NEVJEROJATNO

Prvi čovjek na svijetu bez srca

55-godišnjem Teksašaninu liječnici su uspješno zamijenili bolesno srce uređajem nalik pumpici za vrtno crijevo, kakvo možete kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini

Fotografija vijesti
Više o

medicinska istraživanja

,

operacija srca

,

neobični ljudi

Liječnici s teksaškog Instituta za srce uspješno su zamijenili pacijentovo srce s uređajem koji omogućuje protok krvi u tijelu te živi bez ikakvog pulsa. Aparatić sličan turbini pumpa krv u žile i omogućuje krvi da normalno i konstantno teče cijelim tijelom.

55-godišnji Craig Lewis boluje od amiloizode, kronične bolesti koju karakterizira nagomilavanje abnormalnih proteina u tijelu, koji s vremenom toliko „začepe" organe da oni naprosto prestaju raditi.

Nakon što je Craigu uspješno zamijenjeno teško bolesno srce ovim uređajem, njegova je krv nastavila normalno kolati njegovim tijelom.

Ono što je zaprepastilo doktore jest činjenica da je Craig, prema svim kriterijima kojima liječnici određuju je li netko živ (puls, slušanje otkucaja srca) zapravo mrtav.

Liječnici se nadaju kako će ovo postignuće označiti prekretnicu u liječenju cijelog niza oboljenja.

Iako zamjenjivanje dijelova ljudskog tijela i organa umjetnim nadomjestcima nije novost, činjenica da su liječnici uspjeli zamijeniti kompliciran organ poput srca iznimno jednostavnom pumpom, a ne nekakvim „pametnim" mikročipom, mnoge je ostavila zabezeknutima.

Kako je Craigu živjeti s turbinom umjesto srca u prsima nismo uspjeli doznati.

03.02.2012. 12:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Iva
    03.02.2012. 17:36
    Možda niste uspjeli saznati zato što je čovjek umro prije skoro godinu dana: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2003956/Craig-Lewiss-beatless-heart-Texas-husband-lives-5-weeks-pulse.html
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh