« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
NAPREDAK

Prva srednja škola u Hrvatskoj dobila udžbenike iz financijske pismenosti

Kurikulum fakultativnog predmeta Financijska pismenost zasnovan je na prvom hrvatskom udžbeniku financijske pismenosti Moj novac, moja budućnost nastalog u suradnji udruge Štedopis i Visa Europe

Financijska pismenost vrlo je važna
Financijska pismenost vrlo je važna (Arhiva)
Više o

Visa Europe

,

financijska pismenost

,

Štedopis

Donacijom 150 udžbenika Moj novac, moja budućnost u prostorima Prve gimnazije u Novom Zagrebu financijska pismenost je prvi puta postala dio obrazovnog sustava u Hrvatskoj.  

Iako je za sad predmet fakultativan, za hrvatsko društvo, u kojem se izuzetno mnogo ljudi bori s financijskim problemima, radi se o velikom i važnom koraku. Mjerenje financijske pismenosti provedeno u 2016. godini  pokazalo je naime da od svih ispitanih grupa, mladi imaju najniži stupanj svijesti, znanja i potrebnih vještina da donose ispravne financijske odluke.[1]

  • Prva gimnazija u Zagrebu prva je škola u Hrvatskoj koja je svojim učenicima omogućila stjecanje znanja u području financijske pismenosti putem udžbenika Moj novac, moja budućnost. Ponosni smo na to što i u ovom području predvodimo trendove u obrazovanju i vjerujemo da će naši učenici i njihovi roditelji to prepoznati i cijeniti - poručila je ravnateljica Prve gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Kurikulum fakultativnog predmeta Financijska pismenost zasnovan je na prvom hrvatskom udžbeniku financijske pismenosti Moj novac, moja budućnost nastalog u suradnji udruge Štedopis i Visa Europe.

Sadržaj udžbenika odobren je od nacionalnog sustava za upravljanje obrazovanjem -  Agencije za odgoj i obrazovanje te usklađen s Programom međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole, a fokus je na temama osobnih financija. Tako će učenici stjecati znanja o tome što je novac i kako ga koristiti u svakodnevnom životu, kako odgovorno upravljati osobnim proračunom, štednjom, ulaganjima te svojim pravima kao korisnika financijskih proizvoda i usluga.

  • Već 20 godina Visa radi na razvijanju inovativnih, besplatnih programa financijske pismenosti da bi pomogla ljudima da nauče osnove osobnih financija. Ponosni smo na suradnju sa Štedopisom u Hrvatskoj i sretni što danas uručujemo udžbenike financijske pismenosti u ruke onih kojima će najviše koristiti - profesora i učenika - poručio je Davor Kršul, Visa country manager u Hrvatskoj.

Ukupno će školama diljem Hrvatske biti donirano više od 5.000 udžbenika. Sadržaj udžbenika Moj novac, moja budućnost podijeljen je u četiri cjeline: Zaštita potrošača (dr.sc. Andrea Razum), Novac (prof.dr.sc. Marijana Ivanov), Financijske institucije i proizvodi (prof.dr.sc. Marijana Ivanov) i Planiranje osobnih financija (dr.sc. Dajana Barbić).

Sadržaj udžbenika svim zainteresiranim roditeljima i učenicima dostupan je za preuzimanje potpuno besplatno na mrežnim stranicama Štedopisa - www.stedopis.hr.         

-  Namjera je tako da svi učenici, i oni u Zagrebu i oni na Lastovu ili u Vukovaru, imaju jednaki pristup financijskom obrazovanju, a time i jednake šanse za bolje financijske odluke - rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa i urednica udžbenika.

 


[1] Hrvatska narodna banka, Mjerenje financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj, veljača 2016.

19.09.2017. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh