« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
LOŠE...

Prva kiša na najvišoj točki ledenjaka na Grenlandu

Na najvišoj točki grenlandskog ledenog pokrova prvi je put kišilo otkako postoje mjerenja, što je još jedan zabrinjavajući znak globalnog zatopljenja, priopćili su znanstvenici

Prva kiša u tisućljećima
Prva kiša u tisućljećima (Arhiva)
Više o

kiša

,

ledenjaci

,

Grenland

Vrh ledenog pokrova je na 3216 metara nadmorske visine i jedino što ondje uobičajeno pada jest snijeg.

Međutim, 14. kolovoza temperatura je bila iznad nule punih devet sati što je dovelo do kiše i masovnog topljenja snijega i leda, objavili su iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) u Coloradu.

Temperature na vrhu ledenog pokrova gotovo nikad nisu iznad nule, ali su zabilježene su triput u manje od desetljeća.

"To nikako nije dobar, zdrav znak za ledeni pokrov", kazala je glaciologinja Indrani Das iz Opservatorija Lamont-Doherty pri sveučilištu Columbia.

Ukupno je sedam milijardi tona kiše palo diljem Grenlanda u tri dana, od 14. do 16. kolovoza, što je najviše otkako su 1950. počela mjerenja.

Kiša i visoke temperature izazvale su masovno topljenje leda i snijega, u sedam puta većoj količini nego što je prosječno za sredinu kolovoza.

Topljenje leda i snijega slijeva se u oceane i uzrokuje porast razine mora. Dosad je topljenje grenlandskog ledenog pokrova, drugog najvećeg na svijetu nakon Antarktike, uzrokovalo četvrtinu od porasta razine mora zabilježene posljednjih desetljeća. Očekuje se da će taj udio rasti zbog porasta globalnih temperatura.

21.08.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh