« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
JADRANKA KOSOR:

Prva aukcija HBOR-a je uspjela

VIDEO - Vlada je osigurala milijardu kuna za privlačenje fondova rizičnog kapitala

(Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

HBOR

,

Emil Tedeschi

,

Jadranka Kosor

,

HUP

,

Đuro Popijač

,

Private Equity konferencija

"Danas u HBOR-u predstavljamo rezultate prve javne aukcije za dodjelu kvota kredita HBOR-a za pomoć gospodarstvu. Mogu samo sa zadovoljstvom reći da je prva aukcija uspjela“, objavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na jutrošnjoj drugoj Private Equity konferenciji u JI Europi na temu financiranje kompanija u kriznim vremenima.

Iskoristila je uvodni govor za predstavljanje napora Vlade da Hrvatska što prije uzađe iz krize.

Kosor je istaknula završetak pregovora s Europskom unijom kao najvažniju zadaću koja će za posljedicu sigurno imati snaženje gospodarstva, kao i beskompromisnu borbu protiv korupcije "do posljednjeg daha“.

Ponovo je uputila poziv svim zainteresiranima da sudjeluju u aukcijama za dodjelu kredita HBOR-a jer, "brojne studije su pokazale da fondovi rizičnog kapitala pozitivno djeluju na gospodarstvo i imaju katalitički utjecaj“, istaknula je Kosor i dodala da je za ovu inicijativu Vlade oslobođena jedna milijarda kuna iz fondova.

Vlada nastoji u sklopu mjera za izlazak iz krize osigurati povoljno okruženje za ulaganja, uključujući i fondove rizičnog kapitala koji mogu biti važni pokretači ekonomskog razvoja, jer doprinose otvaranju novih i očuvanju postojećih radnih mjesta, većem ulaganju u istraživanje i razvoj, te jačanju izvoza, rekla je Kosor na konferenciji.

Hrvatska je dosad imala malo uspjeha u privlačenju takvih oblika ulaganja pa je Vlada prošlog mjeseca donijela odluku o osnivanju fondova za gospodarsku suradnju s ciljem poticanja razvoja private equity i venture capital tržišta.

Vlada intenzivno radi i na stvaranju uvjeta za privlačenje drugih oblika investicija, prvenstveno izravnih stranih ulaganja, a tome bi trebali pridonijeti skori završetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU i odlučna borba protiv korupcije, naglasila je premijerka Kosor.

Nadam se da ćemo do kraja godine završiti pregovore za ulazak u EU, a hrvatski zakonodavno-regulatorni okvir već je gotovo potpuno prilagođen zakonodavnoj stečevini EU-a, rekla je Kosor dodajući kako Hrvatska mora biti spremna da nakon ulaska u EU povuče sredstva iz financijskog paketa "teškog" 3,5 milijardi eura.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač predstavio je Vladinu odluku o osnivanju fondova za gospodarsku suradnju, kojima bi se trebalo olakšati financiranje poduzetništva u uvjetima krize i recesije.

Emil Tedeschi pozdravio je tu inicijativu u ime Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), podsjetivši kako mu je u početku poduzetničkog djelovanja bilo teško pronaći bilo kakve izvore finaciranja jer su mu svi odgovarali - "nabavi ti prvi milijun, a onda ćemo se i mi uključiti".

"Ohrabrimo poduzetnike i rizični kapital i zaplešimo taj tango zajedno", poručio je Tedeschi čija je Atlantic Grupa upravo objavila da je lani povećala neto dobit za 24 posto.

Premijerka Kosor je nakon pozdravnog govora otišla s konferencije, no prije nego što je napustila hotel Westin kraće se vrijeme zadržala na kavi s Tedeschijem i predsjednikom HUP-a Damirom Kuštrakom.

Čelnicima HUP-a jučer je potpredsjednik Vlade Darko Milinović uputio oštre poruke o "nekorektnosti" jer su bez znanja premijerke ušli u Gospodarski savjet Predsjednika Republike Ive Josipovića. Je li taj sukob izglađen na današnjoj kavi nije se moglo doznati jer nitko od sudionika nije želi ništa reći o čemu su razgovarali.

Zaključila je kako Hrvatska, kao i ostale zemlje u regiji imaju veliki neiskorišteni potencijal za ostvarivanje brzih stopa rasta, "a kad do tog rasta dođe, bit ćemo na zdravim reformama“. (hina/Infopunkt/metro-portal)

23.02.2010. 11:07:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh