« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
AFERA HAC

Prskalu i Lovrinčeviću određen jednomjesečni pritvor

Bivšim čelnicima HAC-a na teret se stavlja još jedan štetni ugovor s tvrtkom Skladgradnja

Prskalo
Prskalo (Tea Cimaš/CROPIX)
Više o

Jurica Prskalo

,

HAC

,

Mario Lovrinčević

,

Skladgradnja

Protiv dvojice bivših članova uprave Hrvatskih autocesta, Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića pokrenuta je istraga zbog sumnje da su HAC oštetili za više od 50 milijuna kuna. Sud im je također odredio jednomjesečni pritvor, prenosi Hina.

Pritvor Prskalu i Lovrinčeviću odredila je istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić kako ne bi utjecali na 20-ak svjedoka koje treba ispitati u istrazi koju je zatražilo županijsko državno odvjetništvo.

Neslužbeno se doznaje da se osumnjičenima stavlja na teret još jedan štetni ugovor s tvrtkom Skladgradnja koja je uz buduću autocestu do Ploča trebala sagraditi odmorište na nepristupačnom terenu gdje se nalazila kamena stijena, što je višestruko poskupjelo gradnju. Skladgradnja je te optužbe ranije odbacila ističući da kao podizvođači radova koje je dogovorila tvrtka Konstruktor nisu mogli utjecati na lokaciju spornog odmorišta.

Prskalo i Lovrinčević navodno su i pred istražnom sutkinjom ostali kod ranijih obrana u kojima su poricali sve za što ih se sumnjiči.

Prskalo je već osumnjičen u dvije afere u kojima je HAC navodno ostao bez više od 50 milijuna kuna. Najprije je, zajedno s Lovrinčevićem, krajem studenog 2009. uhićen u slučaju "Nesklad" u kojem se čelnicima HAC-a na teret stavljalo da su HAC oštetili za najmanje 22 milijuna kuna ugovorivši posao bojanja cijevi tunela Sveti Rok i Mala Kapela s tvrtkom Skladgradnja u vlasništvu Slavena Žužula.

Uz Prskala, Lovrinčevića i Žužula u slučaju "Nesklad" županijsko državno odvjetništvo tereti i direktora Sektora za građenje Gorana Legca te glavnog inženjera projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžiju.

Svi osim Žužula iz pritvora su pušteni u veljači 2010. no Prskalo je nakon devet mjeseci ponovno uhićen, ovoga puta po nalogu USKOK-a zbog umiješanosti u aferu Fimi media.

Osim Prskala, tada su uhićena još trojica HAC-ovih dužnosnika, šef financija Josip Sapunar, bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i još jedan bivši predsjednik uprave Mario Crnjak.

Svu četvoricu USKOK tereti da su dodjeljivali poslove bez javnog natječaja te iz HAC-a preko tvrtke "Fimi media" izvukli više od 26 milijuna kuna.

Nedjelo je naprije priznao Sapunar koji je iznio obranu i izašao iz zatvora sredinom prosinca, dok su ostala trojica, uključujući i Prskala, iz Remetinca izašli početkom veljače ove godine.

Mediji su duže vrijeme pisali o navodnim nezakonitostima počinjenima tijekom izgradnje "Dalmatine", od prevelike cijene kilometra autoceste do preplaćenih radova na odmorištima i pogrešno navedene ukupne dužine izgrađene trase.


01.04.2011. 14:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh