« Hrvatska
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
NEMA ŠKOLEE

Prosvjetari u štrajku od petka?

Kao da nije dosta problema, u cijeli trenutni kaos uključili su se i prosvjetari najavom štrajka od petka pa sve do, vjerojatno, izbora ... čekamo reakciju šatoraša

Nastave od petka - nema?!
Nastave od petka - nema?! (Arhiva)
Više o

štrajk

,

fakulteti

,

škole

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će dok štrajkački odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su u utorak čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.

Neuspjeli pokušaj mirenja je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito opisao rekavši "kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna". Ponudili su nam da se dogovorimo koliko i kome bi se trebale podići plaće, a oni će to provesti nakon što dobiju izbore, i to na riječ, rekao je.

Podsjetio je da je premijer Zoran Milanović prije tri godine tvrdio kako je obrazovanje prvo na redu, a sad opet pred izbore obećava da će se nešto dogoditi poslije izbora.

Argumenti zašto nam ne mogu povećati plaće su da nema novca u proračunu, te da ne mogu o tome odlučiti, jer su već praktički tehnička vlada, rekao je Ribić. No, u proračunu je zbog blagog rasta BDP-a tri milijarde kuna više nego što su planirali, o čemu je na GSV-u govorio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pa očito nije problem u novcu, nego u premijeru.

Tvrdnja da je sada kasno ne stoji, jer se s nama nisu željeli sastati još 28. kolovoza, budući da Milanović očito misli "da je on orao, a mi muhe", dodao je.

Tehnička Vlada nastupa kada predsjednica Republike objavi datum izbora, a ona to još nije učinila i ne bude još neko vrijeme, a i kad bude tehnička Vlada moći će povećati plaće.

Radi se samo o karakteru jednog čovjeka koji je uvjeren da može pobijediti 80.000 muha, no vidjet ćemo radi li se o 80.000 muha ili stršljenova, nadam se da će naši članovi biti stršljenovi, rekao je Ribić.

"Mi vjerojatno ne možemo štrajkati do Božića, u premijerovim rukama su zakoni, vojska i policija, on sve može, ali podsjetio bih ga da su neke pobjede zapravo porazi", dodao je.

Za studente neće biti ispita, za učenika nastave i svi poslovi sufinancirani iz državnog proračuna neće se obavljati, a instituti i fakulteti neće raditi osim "štrajkbrehera", ustvrdio je Ribić.

22.09.2015. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh