« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ROK OD TJEDAN DANA

Prosvjednici prijete svrgavanjem kirgistanskog predsjednika

Oporba predsjednika optužuje za nedemokratske metode vladanja, zatvaranje političkih protivnika i toleriranje korupcije

Kurmanbek Bakijev, predsjednik Kirgistana
Kurmanbek Bakijev, predsjednik Kirgistana (Wikipedia)
Više o

prosvjed

,

Kirgistan

,

Kurmanbek Bakijev

,

svrgavanje predsjednika

Tisuće Kirgistanaca zaprijetile su u srijedu svrgavanjem predsjednika Kurmanbeka Bakijeva ne ispuni li njihove zahtjeve u roku od tjedan dana, a ultimatum su iznijeli pet godina od nasilnih prosvjeda kojima je predsjednik došao na vlast.

Strateški važna bivša sovjetska država u kojoj zrakoplovne baze imaju Sjedinjene Države i Rusija, Kirgistan idućeg tjedna obilježava petu godinu takozvane Revolucije tulipana kojom su prosvjednici smijenili dugogodišnjeg Bakijevljeva prethodnika.

Tada je Bakijev bio pozdravljen kao najdemokratskiji lider Središnje Azije, no danas ga oporba optužuje za nedemokratske metode vladanja i zatvaranje političkih protivnika, a napose mu zamjeraju što nije iskorijenio korupciju.

"Dolje Bakijev" uzvikivalo je više od 3.00 prosvjednika u glavnome gradu Biškeku dajući mu rok do 24. ožujka da "oslobodi političke zatvorenike", "prekine represije" te ispuni druge uvjete.

Upravo 23. i 24. ožujka održava se "kurultai" ili nacionalna skupština. Na tom sastanku se seoski starješine, vlada i druge provladine snage dogovaraju o politici i projektima za tekuću godinu. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 18:25:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh