« Zagreb
objavljeno prije 13 godina
BICIKLIZAM U GLAVNOM GRADU

Prosvjedna biciklistička vožnja ulicama Zagreba

Udruga Sindikat biciklista pokušat će provjednom vožnjom upozoriti na činjenicu da Zagreb ima vrlo lošu biciklističku infrastrukturu

Fotografija vijesti
Više o

biciklizam

,

Sindikat biciklista

Sindikat biciklista, biciklistička udruga, organizirat će prosvjednu vožnju središtem Zagreb s kojom će pokušati upozoriti na nedostatnu biciklističku infrastrukturu glavnog grada, javlja Hina.

Bicikliranje pod nazivom "Kritična masa: kotač do kotača" održat će se 3. srpnja a krenut će u 17 sati ispred Muzeja Mimara, a udruga u današnjem priopćenju poziva Zagrepčane da im se pridruže.

„Želimo da svatko neovisno o dobi može koristiti bicikl bez straha za vlastiti život, bez toga da mora kršiti zakon, da se mora boriti za mjesto s pješacima i automobilima i da mora bicikl vezati za drveće i stupove", ističe Udruga u svome pozivu upozoravaući da izgradnja biciklističke infrastrukture ne može biti samo farbanje crta po nogostupima.

Prioriteti moraju biti usmjereni na pružanje kvalitetne alternative upotrebi automobila, odnosno, kako navode, izgradnju mnogo kvalitetnijih biciklističkih trasa uzduž i poprijeko grada, prvenstveno uz arterijalne rute i opterećene međugradske prometnice.

Sindikat biciklista neprofitna je udruga koja, s ciljem da bicikl bude lakše prihvaćen kao široko rašireno prijevozno sredstvo, uz ostalo, traži legaliziranje vožnje biciklom na svim gradskim ulicama (osim na autocestama), izgradnju biciklističkih staza/traka uz brze i izrazito prometne ceste, na ostalim cestama regulaciju prometa koja potiče ravnopravan suživot automobila i bicikala, uz pažljivo ograničenu brzinu vožnje.

01.07.2011. 12:14:53
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    lada
    01.07.2011. 13:36
    Koliko god je bicikl praktično i ekološko prometalo, većina biciklista maltretira i ugrožava pješake na trotoarima i pogotovo zebri, neprilagođenom brzinom te zauzimajući previše prostora.Zbog toga i ima sve više naleta na pješake, koji ponegdje moraju čak sići na prometnice ili zelene površine da bi izbjegli grupe od 2-3 bicikla.
  2. avatar
    Željko
    01.07.2011. 14:32
    @lada
    "većina" biciklista ne maltretira i ne ugrožava pješake. Nemojte generalizirati. Biciklisti su u prometu manjina u odnosu na pješake. I dok zakon debelo štiti pješaka i njegova prava, biciklist je gotovo obespravljen. Na kolniku smeta vozilima, na pločniku pješacima. Ispada da bismo se smeli voziti samo po biciklističkim stazama u gradu kojih nema dovoljno, a i tamo gdje ih ima vozači i pješaci ih nimalo ne poštuju.
    Malo više tolerancije nam svima ne bi škodilo, zar ne?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh