« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
SRPSKA TJERALICA

Prosvjedi u Sarajevu zbog uhićenja Jovana Divjaka u Beču

Jovan Divjak navodno je uhićen na temelju tjeralice koju je raspisala Srbijazbog ratnih zločina počinjenih 1992.

Jovan Divjak
Jovan Divjak (Wikipedia)
Više o

BiH

,

ratni zločini

,

Armija BiH

,

Jovan Divjak

Tijekom dana će pred austrijskog istražnog suca biti izveden umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak koji je u četvrtak navečer uhićen u zračnoj luci u Beču, prenosi Hina. 

U izjavi lokalnim medijima u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je kazao kako se vjerojatno radi o tjeralici što ju je za Divjakom raspisala Srbija koja ga tereti za navodne ratne zločine počinjene 1992. nad pripadnicima bivše JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici kada su se sukobili pripadnici bivše jugo-vojske i teritorijalne obrane BiH koji su pokušavali spriječiti okupaciju Sarajeva.

Ministar Alkalaj je kazao kako je veleposlanik BiH u Beču Haris Hrle u kontaktu s Divjakom kojemu je pružena sva potrebna konzularna pomoć.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako se glavni tužitelj BiH Milorad Barašin također uključio u cijeli slučaj.

"Pokušavamo utvrditi što se točno zbiva", kazao je Grubešić istaknuvši kako se u Tužiteljstvu BiH oštro protive da netko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se navodni zločini dogodili na teritoriju BiH a osumnjičeni su također njeni građani.

"Kako bi bilo da mi raspisujemo tjeralice za državljanima Srbije koji se sumnjiče za zločine na Kosovu?", postavio je pitanje Grubešić sugerirajući kako je krajnje vrijeme da Srbija prestane raspisivati tjeralice zbog zbivanja u različitim dijelovima nekadašnje zajedničke države.

Zbog uhićenja generala Divjaka u noći između četvrtka i petka održani su prosvjedi pred veleposlanstvom Austrije u Sarajevu. Skupina od stotinjak prosvjednika okupljenih preko društvene mreže Facebook tražila je da se generala odmah pusti na slobodu. Novi prosvjedi najavljeni su za subotu ukoliko Divjak do tada ne bi bio oslobođen.

04.03.2011. 10:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh