« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
OCCUPY TOGETHER

Prosvjedi održani i u Splitu, Rijeci i Puli

Na prosvjednim skupovima protiv neoliberalnoga i korporativnog kapitalizma okupilo se večeras u Splitu, Rijeci i Puli po nekoliko stotina građana

Maska Guya Fawkesa u Rijeci
Maska Guya Fawkesa u Rijeci (Twitter)
Više o

prosvjed Split

,

occupy rijeka

,

prosvjed Rijeka

,

prosvjed Pula

Više stotina Splićana došlo je na Peristil kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, prava ugroženih savezom između političara i velikih korporacija. Zatražili su veće sudjelovanje građana u svim procesima vlasti. Na prosvjedu je održan plenum tijekom kojeg su se sudionici samoinicijativno javljali za riječ te tražili više 'participativne demokracije' i protivili se mjerama štednje. Naglašavali su da pod pritiskom financijske moći naši političari rade za dobrobit samo nekolicine. Skupina prosvjednika nosila je transparente s likom Josipa Broza Tita i crvene zastave, pa su ih organizatori prosvjeda zamolili da ih uklone, što oni nisu učinili. Skup je održan uz slabo ozvučenje i uz jaku buru te je ubrzo potom završen, javlja Hina.

Na prosvjedu održanom u Rijeci, na Jadranskom trgu, okupilo se oko 300 ljudi. Aktivist Marin Miočić Stošić iz riječke Udruge Vox poručio je kako se svim sredstvima treba boriti protiv "razorne neoliberalne sprege politike i financijskog kapitala". Skupu se obratilo još nekoliko govornika iskazujući nazadovoljstvo stanjem u društvu, politici, pravosuđu, upravi, radom banaka. Građani su negodovali kada je jedan od govornika, predstavivši se kao član SRP-a, iznio političke poruke. Nakon prosvjeda sudionici skupa mirno su prošli Korzom do Trga bana Jelačića, gdje su se razišli.

Oko 150 građana okupilo se večeras na pulskom Trgu Portarata na prosvjedu protiv neoliberalnog kapitalizma. "Dolje kapitalizam", "Živjeli drug Tito, Marx i Engels", moglo se čuti na prosvjedu a organizatori prosvjeda skup su iskoristili i kao protest protiv vladajućih u Hrvatskoj. Jedna od organizatorica prosvjeda rekla je, pak, kako je puno stranaka iskoristilo ove prosvjede u predizborno vrijeme, no da se oni ograđuju od svih i ne žele nikoga reklamirati. Na svakom je čovjeku da izabere koga hoće, ali zahtijevamo demokraciju, dodala je. Prosvjed u Puli trajao je nešto manje od sat vremena.

15.10.2011. 23:51:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh