« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
JADRANKA SJAŠI!

Prosvjed u Đakovu zbog ergela, moguća blokada prometnica

U Đakovu je danas održan prosvjedni skup protiv Vladine odluke o pripajanju đakovačke Državne ergele lipicanskih konja Ergeli Lipik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

prosvjed

,

Đakovo

,

Zoserova piramida

Grad Đakovo organizirao ga je uz podršku Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija, pa se nekolicina seljaka na prosvjed dovezla s desetak traktora, a potporu su mu dali jahači i drugi konjogojci, dovezavši se na Trg konjskim zapregama. Skup je, prema procjeni policije, okupio oko 700 Đakovčana koji su potporu đakovačkoj Ergeli dali i slikovitim transparentima.

Ponovivši zahtjeve Grada Đakova za hitnom smjenom ministra uprave Davorina Mlakara i ravnatelja Hrvatskog centra za konjogojstvo Mate Čačića te zahtjev za preseljenje sjedišta tog centra u Đakovo, gradonačelnik Zoran Vinković Vladi je poručio kako je ovo zadnji prosvjed upozorenja Đakovčana.

"Ne promijeni li Vlada svoju odluku o pripajanju đakovačke ergele centru i ergeli u Lipiku, organizirat ćemo blokadu prometa u Đakovu, pa i Slavoniji i Hrvatskoj", najavio je Vinković.

Gradonačelniku Lipika poručio je kako nema ništa protiv Lipika i tamošnje ergele, već da se zalaže da obje ergele imaju svoju samostalnost, svoju pravnu osobnost.

Svih pet predstavnika seljačke koordinacije - Tomislav Pokrovac, Josip Zmaić, Mato Brlošić, Vinko Pipić i Dragutin Dukić, dali su podršku Gradu Đakovu i izrazili svoje protivljenje Vladinoj odluci, zatraživši da Vlada odustane od pripajanja Ergele Đakovo Lipiku.

"Nećemo stati s prosvjednim aktivnostima sve dok Vlada ne povuče svoju odluku", rekao je Pokrovac, a Zmaić ocijenio kako je 'slučaj Ergela' izmišljeni problem kojim, rekao je, Vlada želi odvući pažnju javnosti sa stvarnih problema. Potporu đakovačkoj Ergeli u ime Osječko-baranjske županije dao je dožupan Željko Kraljičak. (hina/metro-portal)

08.08.2010. 14:54:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh