« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Prosvjed radnika Volkswagena protiv Bruxellesa

40.000 radnika koncerna Volkswagen sudjeluje u najvećem prosvjedu u povijesti te kompanije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

prosvjed

,

Volkswagen

,

VW zakon

,

IG Metall

,

Hartmut Meine

Više od 40.000 zaposlenika prosvjeduje u Wolfsburgu tražeći zadržavanje tzv. VW zakona koji Europska komisija želi ukinuti.

"Neodrživo je da Europska komisija vodi neoliberalnu politiku i to protiv svih njemačkih političkih stranaka koje podržavaju VW zakon", rekao je predstavnik sindikata metalaca IG Metall Hartmut Meine. On je od Europske komisije zatražio prihvaćanje VW zakona, te da "napokon odustanu" od smanjivanja prava radnika.

"Svim ćemo se silama boriti za zadržavanje naših prava", poručio je Maine. Predsjednik IG Metalla Berhold Huber najavio je i marš radnika VW na Bruxelles.

 "To je nacionalni zakon o dionicama i Europa s tim nema ništa"Wulff

Tzv. VW zakon donesen je na početku privatizacije Volkswagena 1960. i glavni mu je cilj zadržavanje jakog utjecaja države u vlasničkoj strukturi tvrtke. Zakon također određuje da privatni investitori ne mogu imati više od 20 posto glasačkog prava, čak i kada posjeduju više od 20 posto dionica.

Taj dio zakona Viši europski sud prošle je godine proglasio suprotnim načelima slobodne konkurencije unutar Europske unije, a Europska komisija njemačku vladu od 2004. pokušava prisiliti na promjenu VW zakona.

Christian Wulff (Kršćansko-demokratska unija- CDU), premijer savezne pokrajine Donja Saska (Niedersachsen), u kojoj se VW i nalazi, u razgovoru za državnu televiziju odbacio je zahtjeve iz Bruxellesa za promjenama u dioničkoj strukturi Volkswagena.

12.09.2008. 14:50:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh