« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TIHA PROSLAVA

Proslavu Dana nezavisnosti u Pakistanu pokvarile poplave

Ujedinjeni su narodi zatražili hitno skupljanje 460 milijuna dolara humanitarne pomoći za Pakistan

Pakistan
Pakistan (YouTube)
Više o

Pakistan

,

poplave

,

kolera

,

Jusuf Raza Gilani

Zbog katastrofalnih poplava zbog kojih su u Pakistanu bez krova nad glavom ostali milijuni stanovnika, gospodarstvo je stradalo, a uzdrmana je i politička stabilnost koja je veoma potrebna Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma, Islamabad je u subotu ublažio obično bučnu proslavu Dana nezavisnosti.

Dužnosnici su otkazali proslavu s vatrometom koji se inače održava 14. kolovoza u ponoć i obilježava godišnjicu dana kad je 1947. Pakistan proglasio nezavisnost od Britanije. No pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani sudjelovao je na jutarnjoj svečanosti podizanja zastave, a televizije su emitirale priloge o ranim godinama te južnoazijske države.

Očekuje se da državno čelništvo provede veći dio dana u posjetima poplavljenim područjima, a i glavni tajnik Ujedinjenih naroda stiže u nedjelju u posjet Pakistanu.

>>U Pakistanu se pojavila kolera, raste strah od epidemije

Meteorolozi najavljuju nove padaline. Poplave koje su poremetile živote 14 milijuna ljudi, što je osam posto ukupnoga broja stanovnika Pakistana, posljedica su izuzetno obilnih monsunskih kiša. Krenule s s planinskoga sjeverozapada zemlje i uništile stotine tisuća kuća i oko 1,7 milijuna jutara poljoprivredne zemlje.

Na jugu Pakistana rijeka Ind sad je ponegdje široka i 25 kilometara, što je 25 puta više nego u normalnoj monsunskoj sezoni.

Ujedinjeni su narodi zatražili hitno skupljanje 460 milijuna dolara humanitarne pomoći, ali dužnosnici kažu kako će Pakistanu trebati milijarde za obnovu kad se voda povuče.(hina/metro-portal)

14.08.2010. 16:45:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh