« Zagreb
objavljeno prije 13 godina
Izložba u NSK

Proslavljena 500. obljetnica rođenja Petra Zoranića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

HAZU

,

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

,

Petar Zoranić

,

hrvatska književnost

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jučer je obilježena 500. obljetnica rođenja Petra Zoranića, velikog renesansnog hrvatskog književnika koji je prvim hrvatskim romanom ‘Planine’ postavio temelje hrvatskog književnog stvaralaštva.

Na svečanosti je otvorena i izložba pod nazivom ‘Petar Zoranić i njegov zadarski krug’ na kojoj je izložena knjiga ‘Planine’, jedini sačuvani primjerak te knjige na svijetu koji se čuva u HAZU. Usto, prvi je put javnosti predstavljen i prijepis nepoznate Zoranićeve ekloge koja je 1976. otkupljena na javnoj dražbi u Londonu, a danas se čuva u NSK. Autorstvo je Zoraniću, na temelju jezičnih analiza, s velikom sigurnošću pripisao Josip Vončina.

Uz Zoranića, izložba predstavlja i njegove najznačajnije suvremenike i sugrađane: Šimuna Kožičića Banju, Andriju Medulića, Brnu Karnarutića, Šimuna Budinića i Jurja Barakovića. Izložena su njihova originalna djela, rukopisi, zemljovidi i vedute gradova koji se navode u ‘Planinama’. Na svečanosti obilježavanja pročitan je i tekst akademika Radoslava Katičića o Petru Zoraniću u hrvatskoj kulturi, a izložbu je službeno otvorio predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš.  (METRO)

03.06.2008. 00:09:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh