« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
LOŠE...

Prošla je godina druga najtoplija u povijesti mjerenja

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., države su obećale držati rast temperature ispod dva stupnja u odnosu na predindustrijske razine

Pasje vrućine...
Pasje vrućine... (Arhiva)
Više o

temperature

,

2019.

Prošla godina bila je druga najtoplija od industrijske revolucije, iza 2016., objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prosječna globalna temperatura bila je 1.1 stupanj Celzijev veća u odnosu na prosječne temperature druge polovine 19. stoljeća, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

"Ako se nastave sadašnje razine ispuštanja ugljičnog dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stupnjeva do kraja stoljeća", upozorio je u priopćenju glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., države su obećale držati rast temperature ispod dva stupnja u odnosu na predindustrijske razine. Ugovor je zacrtao cilj od 1.5 stupnjeva.

Osim što je bila iznimno topla, 2019. će se pamtiti i po smanjivanju obujma ledenjaka, rekordnom rastu razine mora te rastu temperature i kiselosti oceana, kao i po ekstremnim vremenskim prilikama, navodi WMO.

"2020. je nastavila ondje gdje je 2019. stala - s vremenskim neprilikama razornih učinaka i događajima povezanima s klimom", rekao je Taalas.

Za primjer je istaknuo šumske požare u Australiji koji su slijedli nakon 2019., najtoplije i najsuše godine u povijesti tog kontinenta.

16.01.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh