« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
UKRAJINSKA KRIZA

Proruski separatisti održali izbore u Ukrajini

Proruski separatistički istok Ukrajine izabrao je u nedjelju čelnike svojih samoproglašenih republika, na izborima koje je službeni Kijev proglasio 'farsom' i koji bi mogli dovesti u pitanje krhki mirovni proces

Farsični izbori u pobunjenim dijelovima Ukrajine
Farsični izbori u pobunjenim dijelovima Ukrajine (Arhiva)
Više o

izbori

,

ukrajinska kriza

,

Donjeck

,

Luhansk

,

proruski pobunjenici

Samoproglašeni premijer 'narodne republike' Doneck Aleksandar Zaharčenko u nedjelju je izabran za 'predsjednika' s više od 81 posto glasova, prema izlaznim anketama koje je objavio Roman Liagin, šef izbornog povjerenstva.

Stranka tog mehaničara koji je prije imenovanja 'premijerom' u kolovozu u Donecku vodio lokalni odred paravojne skupine Oplot, dobila je 65 posto glasova na parlamentarnim izborima. U Lugansku, drugom uporištu separatista, pobjedu bi također trebao odnijeti separatistički vođa, bivši vojnik Igor Plotnicki, prenosi AFP.

Izbori u samoproglašenim republikama Donecku i Lugansku, koje je Moskva obećala priznati, mogli bi Kijevu potvrditi gubitak pobunjeničkih teritorija nakon šestomjesečnih sukoba u kojima je poginulo više od 4000 ljudi nakon što je Rusija u ožujku pripojila Krim.

Prozapadni predsjednik Petro Porošenko je te izbore ocijenio 'farsom pod prijetnjom tenkovima' i 'izazovom' na koji će Ukrajina prikladno odgovoriti.

03.11.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh